1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Johtava filosofi varoittaa euroalueen epätasapainoisuudesta

Johtava saksalainen ajattelija Jürgen Habermas pitää elinolojen jakautumista muutamien superrikkaiden ja lukuisten köyhien välillä skandaalina. Hänen mielestään EU on malliesimerkki markkinavetoisesta rakenteesta, jossa valtioiden haavoittuvaisia toimintoja altistetaan osakemarkkinoiden keinottelulle.

Jürgen Habermas Kuva: Ferenc Kalmandy / EPA

Saksan arvostetuin elävä filosofi Jürgen Habermas varoittaa euroalueen johtajia ryhmään kuuluvien maiden taloudellisesta epätasapainosta.

Habermas pitää euromaiden välisiä eroja taloudellisessa kehittyneisyydessä ja kilpailukyvyssä liian suurina yhteiselle valuutalle, jos alueella ei ole yhteistä hallintoa.

Hän kannattaa nykyistä syvempää yhdentymistä, ainakin ydin-Euroopassa, mutta on samalla skeptinen sen onnistumisen suhteen.

- Poliittista pirstoutuneisuutta ei todennäköisesti voida nujertaa ajoissa kansallisen itsekkyyden ja poliittisen johtajuuden puutteen takia, Habermas sanoo Haaretz-lehden haastattelussa.

Hän näkee ajassamme merkkejä demokratian kriisistä.

- Ensimmäistä kertaa EU:n historiassa olemme todella kokemassa demokratian hajoamisen. En uskonut sen olevan mahdollista. Olemme saapuneet tienristeykseen, hän sanoo.

Habermas on liputtanut ylikansallisen auktoriteetin puolesta, mutta pitää nykyisiä instituutioita epätyydyttävinä. Hänen mielestään teknokraatit ovat kaapanneet vallan Euroopassa.

83-vuotias filosofi ei ryhdy ennustamaan miten kriisistä päästään ulos, mutta sanoo oppineensa matkansa varrella jotain.

- Jotain on säilytettävä: toivo paremmasta, myös silloin kuin näyttää vastakkaiselta.