Assange aikoo pitää puheen piilopaikkansa ulkopuolella

Surlähetystön yhteisaulassa ja talon ulkopuolella on kymmeniä brittiläisiä poliiseja, jotka ovat valmiita ottamaan Assangen kiinni.

Ulkomaat
Poliisit vartioivat Ecuadorin suurlähetystön edustalla Lontoossa.
Brittiläiset poliisit vartioivat Ecuadorin suurlähetystön edustalla Lontoossa lauantaina.Kerim Okten / EPA

Wikileaksin perustaja Julian Assange aikoo antaa iltapäivällä julkisen lausunnon Ecuadorin suurlähetystön edessä. Assange saattaa samalla itsensä alttiiksi pidätykselle, sillä lähetystössä paossa oleva Assange voidaan ottaa kiinni heti suurlähetystön seinien ulkopuolella.

Suurlähetystön yhteisaulassa ja talon ulkopuolella on kymmeniä brittiläisiä poliiseja, jotka ovat valmiita ottamaan Assangen kiinni. Iso-Britannian ja Ecuadorin välisen diplomaattikiistan keskellä olevan Assangen arvellaankin ehkä puhuvan lähetystön ikkunasta tai parvekkeelta, joissa hän nauttii vielä lähetystön diplomaattista koskemattomuutta.

Keskiviikkona Iso-Britannia varoitti, että se tekee yllätyshyökkäyksen suurlähetystöön, mikäli Ecuador ei luovuta Assangea. Ulkoministeriön edustajan mukaan Iso-Britannian laki sallii, että viikon varoituksen jälkeen viranomaisilla on oikeus tunkeutua suurlähetystön alueelle, eikä lähetystö nauti tämän jälkeen diplomaattista suojaa.

Seuraavana päivänä Ecuadorin ulkoministeri Ricardo Patiño ilmoitti, että maa on myöntänyt poliittisen turvapaikan suurlähetystön suojassa olevalle Julian Assangelle. Patiñon mukaan Assange uhkaa joutua poliittisen vainon kohteeksi, ja yksi suuri uhkakuva on luovutus Yhdysvaltoihin tuomittavaksi diplomaattiasiakirjojen julkaisemisesta Wikileaks-sivustolla.

Assange pakeni Ecuadorin suurlähetystön suojiin kesäkuun 19. päivä, kun hän hävisi Iso-Britanniassa oikeustaistelun luovutuksesta Ruotsiin. Ruotsissa Assangea epäillään kahdesta raiskauksesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syytteitä ei ole toistaiseksi nostettu.

Lähteet: AP, Yle Uutiset