Zyskowicz: Kreikan piikki poikki

Ben Zyskowicz uskoo, että euroalue ja euroalueen pankkijärjestelmät ovat jo varautuneet Kreikan vararikkoon. Hänen mielestä euroalueen pitäisi lopettaa Kreikan tukeminen.

talous
Ben Zyskowicz
Ben ZyskowiczYle

Kokoomuksen kansanedustajan Ben Zyskowiczin mielestä euroalueen pitäisi lopettaa Kreikka-tukien maksaminen, jos maa ei pysy sovituissa ehdoissa. Hän kertoi asiasta Yle Uutisille ja antoi samansuuntaisen haastattelun myös Lapin Kansalle.

Financial Times -lehden mukaan Kreikka pyytää alkavalla viikolla kahden vuoden jatkoaikaa säästöohjelmalleen, johon maa on sitoutunut saadakseen toisen 130 miljardin euron tukipakettinsa. Jos Kreikka saa jatkoaikaa, sen on arvioitu tarvitsevan vielä 20 miljardia lisää jo sovitun apupaketin päälle.

Zyskowiczin mukaan kyse on hänen omasta kannastaan, mutta myös kokoomuksen eduskuntaryhmä käsittelee asiaa alkavalla viikolla.

- Kreikka on nähdäkseni hakemassa jo kolmatta tukipakettia ja henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tämä tukipakettipiikki Kreikan osalta pitää nyt panna poikki. Perustelen tätä kantaani sillä, että arvelen ja uskon, että Kreikan mahdollinen vararikko, joka tästä seuraisi, ei enää merkitsisi euroalueella tämän velkakriisin hallitsematonta leviämistä, joka siis silloin tarkoittaisi myös Suomen talouden saamaa kovaa iskua.

- Mikäli Kreikka ei pysty tai halua toteuttaa tämän kakkostukipaketin ehtoja, niin silloin myöskään tämän kakkostukipaketin seuraavia eriä ei tule maksaa.

Zyskowicz uskoo, että euroalue ja euroalueen pankkijärjestelmät ovat jo varautuneet Kreikan vararikkoon ja sitä kautta tapahtuvaan eurosta lähtemiseen. Hänen mukaansa Kreikan mahdollinen kaatuminen kestettäisiin ilman siitä koituvia haitallisia taloudellisia seurauksia ja velkakriisin syvenemistä.

Zyskowiczin mielestä kolmospaketin torjuminen toimisi myös varoittavana esimerkkinä muille kriisimaille, myös Espanjalle ja Italialle, että niiden pitäisi tehdä paljon nykyistä enemmän itse oman taloutensa kohentamiseksi.

- Uskoni koko tähän tukipakettipolitiikkaan on horjunut sitä mukaan, kun on tullut uusia maita tuen tarvitsijoiden piiriin. Olen tänä päivänä sitä mieltä, että pelkästään näillä tukipaketeilla tätä kriisiä ei pystytä patoamaan, estämään tai torjumaan, vaan se vaatii näiltä asianomaisilta mailta nykyistä suurempia uhrauksia.

- Nykyinen tilanne on eräänlainen moraalikato. Toiset maat ovat asiansa sotkeneet ja toisten maiden veronmaksajat joutuvat, toki oman etunsa vuoksi, ottamaan siitä taloudellista vastuuta.

Zyskowicz on kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että Suomen kannattaa pysyä eurossa. Hänen mukaansa kyse on nyt vain Kreikasta, ei esimerkiksi euroalueen romahtamisesta.