Vesku Loirin paras yleisö Pohjanmaalla

Viikon kuluttua ensi-iltaan tulevaa Mika Kaurismäen Tie pohjoiseen -elokuvaa esiteltiin perjantaina Seinäjoella. Ohjaajan lisäksi Seinäjoelle ehtivät myös näyttelijät Vesa-Matti Loiri, Samuli Edelmann ja Irina Björklund. Vesa-Matti Loiri hehkutti Seinäjoen vierailullaan parhaan yleisön löytyvän nykyään Pohjanmaalta.

Vesa-Matti Loiri
Vesa-Matti Loiri ja Samuli Edelmann Tie pohjoiseen -elokuvassa.
Vesa-Matti Loiri ja Samuli Edelmann Tie pohjoiseen -elokuvassa.FS Film

Vesa-Matti Loiri on tehnyt jo lähes 70 elokuvaa. Puolitoista vuotta sitten Loiri jo ehti sanoa, ettei hän näyttele enää yhdessäkään elokuvassa. Samaan aikaan Mika Kaurismäki vinkkasi uudesta elokuvaideastaan ja siitä, että mukana saattaisi olla Samuli Edelmann.

- Enhän mä siitä voinut kieltäytyä. Ja jos kunto nousee ja jalat pelaavat, niin ei tämäkään välttämättä jää viimeiseksi, Vesa-Matti Loiri nauraa.

Hulttioisä palaa kotiin

Tie pohjoiseen -elokuvassa Loiri nähdään isän roolissa ja Edelmann poikana. Pitkällä matkalla he selvittävät välejään.

- Roolini on hulttiorooli. Mies on töpeksinyt, lähtenyt karkuun maasta ja jättänyt jälkeensä lapsia. Sitten hän palaa. Rooli on herkullinen. Elokuvan pohjimmaisena teemana on rakkaus ja kaipuu.

Vesa-Matin rooliin on kirjoitettu hänelle tärkeitä asioita: kalastusta, biljardia, Lappia ja valkoinen paita, joka on totuttu näkemään Uunolla.

- Jalkapallosta ei kyllä puhuttu mitään, Loiri lisää.

Vesa-Matti Loiri on saanut pitkän uransa aikana tehdä niin komediaa kuin tragediaakin.

- Olen aina halunnut tehdä tragikoomisia rooleja. Tragikomiikassa käsitellään kipeitä asioita, mutta kerrotaan ne hauskalla tavalla. Siinä täytyy uskaltaa ottaa riskiä. Siinä voi myös helposti kompastua, raja on niin häilyvä.

Läpi Pohjanmaan

Tie pohjoiseen -elokuvassa ajetaan läpi Pohjanmaan. Vesa-Matti Loiri sanoo, että nykyään hän kohtaa parhaan yleisönsä juuri Pohjanmaalla.

- Urani alkuaikoina 1960-luvulla mua ei ihan hyväksytty täällä lavoilla ja artistina, mutta nyt voin jo sanoa, että Pohjanmaalla on paras yleisöni.

- Muun muassa Provinssirockissa oli ihanaa olla mukana!

Juhlakiertue ja uusi levy tulossa

Musiikin saralla Vesa-Matti Loiri valmistautuu 50-vuotisjuhlakiertueeseensa. Isot konsertit odottavat Helsingissä, Rovaniemellä ja Tallinnassa. Uusi levykin on lähes valmis, mutta se julkistetaan vasta ensi vuonna.

- Mieluummin juhlisin vasta 20-vuotista taiteilijauraa, mutta onhan se komeaa, että ääni toimii vielä niin, että pystyn mennä lavalle.