Karhujahti päättyi lyhyeen Halsualla

Keski-Pohjanmaalla karhujahti päättyi pikaiseen kaatoon maanantaiaamuna. Vain tunti karhunpyynnin alkamisesta parikymmentä metsästäjää ja koirat kaatoivat karhun Halsualla. Kaadot olivat lähellä myös Vetelissä ja Lestijärvellä.

Kotimaa

Keski-Pohjanmaalle oli myönnetty vain yksi kannanhoidollinen karhukaatolupa, joten tänä syksynä ei muita karhuja kaadeta. Lupa käytettiin tehokkaasti, kauaa ei pyyntikausi vanhentunut ennen kaatoa.

- Miehet olivat liikkeellä aamuhämärissä. Lupa myönnettiin ennen kuutta ja ennen kello seitsemää tuli tieto, että karhu on kaadettu, kertoo Ullavan yhteisluvanylijohtaja Pekka Rahkonen.

Kaadettu karhu oli aikuinen, alle 200 kiloinen. Rahkonen ei halua paljastaa karhun sukupuolta.

Halsualla oli liikkeellä parikymmentä miestä ja koiria. Myös muualla Keski-Pohjanmaalla metsästäjät olivat lähteneet karhujahtiin.

- Vetelissä oli haukkutilanne ja Lestijärvellä passitustilanne, siellä metsästäjillä oli karhuun näköyhteys.

Karhusta otetaan nyt Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen vaatimat näytteet sisäelimistä ja sukuelimistä. Karhusta otetuilla trikiininäytteillä tutkitaan, onko liha ravinnoksi kelpaava.

Pohjanmaalle on myönnetty kaksi karhun kaatolupaa, yksi Ähtäri-Alavus-Soini alueelle ja toinen Keski-Pohjanmaalle. Viranomaisten mukaan karhujen määrä alueellamme saa kasvaa, sillä Keski-Pohjanmaa kuuluu kehittyvän karhukannan alueeseen. Koko Pohjanmaan alueen karhukannaksi on arvioitu ennen lisääntymiskautta 115-125 yli vuoden ikäistä karhua.

Kälviällä puolestaan metsästäjät eivät ole saaneet kaadettua asuinalueella liikkunutta karhua. Maanantaina päättyy poikkeuslupa, joka sallii asuinalueen roskiksia penkoneen karhun kaatamisen.