Lavrovin Suomen-vierailu alkoi Niinistön tapaamisella

Venäjän ulkoministerin vierailulla esille nousevat mm. Syyrian tilanne, EU:n ja Venäjän suhteet sekä Venäjän ihmisoikeuskysymykset.

Ulkomaat
Sergei Lavrov ja Sauli Niinistö
Sergei Lavrovin otti vastaan Sauli Niinistö Mäntyniemessä.Yle

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on aloittanut Suomen-vierailunsa. Aamupäivällä hänet otti vastaan presidentti Sauli Niinistö Mäntyniemessä. Tapaamisessa käsiteltiin kansainvälisiä kysymyksiä, kuten Syyrian sisällissotaa.

Sergei Lavrov ja Jyrki Katainen
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja pääministeri Jyrki KatainenYle

Niinistö ja Lavrov keskustelivat paljon kansalaisyhteiskunnasta Venäjällä. Niinistö nosti esiin kansalaisyhteiskuntaa koskevat tapahtumat Venäjällä viime aikoina. Keskustelussa nousivat esiin myös Suomen aikeet päästä YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi, minkä puolesta Niinistö puhui lämpimästi.

Presidentti Niinistö ja ulkoministeri Lavrov keskustelivat myös Syyriasta. Lavrov korosti, että konfliktin eri osapuolet pitää saada yhteiseen neuvottelupöytään.

Myöhemmin pääministeri Jyrki Katainen (kok.) otti naapurimaan ulkoministerin vastaan Kesärannassa pääministerin virka-asunnolla.

Kataisen ja Lavrovin välisissä keskusteluissa käsiteltiin EU:n ja Venäjän kahdenvälisiä suhteita. Tapaaminen keskittyi kuitenkin Suomen ja Venäjän väliseen taloysyhteistyöhön.

Katainen otti myös esille paljon kansainvälistäkin kohua herättäneen punkyhtye Pussy Riotin saaman vankeustuomion. Tarkempaa tietoa keskustelun sisällöstä ei ole kerrottu.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) otti virkaveljensä kanssa käymissään keskusteluissa esille myös Venäjän ihmisoikeuskysymykset ja punkyhtye Pussy Riotin Venäjällä saaman tuomion. Punkyhtyeen kolme nuorta naisjäsentä tuomittiin viime viikolla kahdeksi vuodeksi vankilaan huliganismista.