Herukat viedään käsistä

Heikko herukkasato näkyy kovina hintoina. Marjasta ollaan kuitenkin valmiita maksamaan eikä ylituotannosta ole pelkoa.

Kotimaa
Mustaherukkapensas.
Mustaviinimarja on mehuntekijöiden suosiossa. Derrick Frilund / Yle

Hiljalleen loppumetreillä oleva herukka-aika on jäämässä laihaksi. Sato on monin paikoin heikko, näin myös Tuloiselan marjatilalla Hämeenkoskella.

- Näyttää, että määrä jää kolmasosaan hyvästä satovuodesta, kertoo marjatilayrittäjä Katariina Tuloisela.

Kun marjaa on vähän ja kysyntä kovaa, hinnat ovat huipussaan. Esimerkiksi Lahden torilla laatikollinen mustaviinimarjoja maksaa noin 30 euroa.

- Ja on aivan varma, että hinta ei ainakaan laske.

Mustaherukka on kuitenkin niin haluttu, erityisesti mehujen raaka-aineena, että siitä ollaan valmiita myös maksamaan.

- Kaikki menee mitä saadaan pensaista irti, mutta ei tällä silti tiliä tee. Mieluummin marjoja saisi olla paljon ja hinta alhaisempi, Katariina Tuloisela sanoo.

Pensasmustikkaa vierastetaan yhä

Toisin kuin herukoita, mustikoita on riittänyt Päijät-Hämeen metsissä poimittavaksi kaikille halukkaille. Metsämustikoiden ohella viime vuosina yleistyneen pensasmustikan sadosta on tullut hyvä.

- Meille ei ole tullut varmaan ikinä näin paljon marjaa, iloitsee Eine Valve Valveen marjatilalta Heinolasta.

Vaikka pensasmustikka on yleistynyt vauhdilla viime vuodet Suomessa, se on vielä osittain outo lajike, jonka käyttö esimerkiksi ammattikeittiöissä on vähäistä.

- Leipomoihin en ole saanut tänä kesänä myytyä lainkaan, kondiittorit ovat ostaneet jonkin verran hyytelöihin. Pensasmustikan markkinointi on hankalaa, kun se sekoitetaan usein metsämustikkaan, vaikka on aivan eri marja, Valve harmittelee.