"Kanadanhanhiin tehoavat vain kovat keinot"

Vaasalaisilla uimarannoilla on yhä vähemmän kanadanhanhia. Kaupungissa varsijousimetsästäjät ovat muutaman vuoden ajan pelotelleet lintuja matkoihinsa. Keino on tepsinyt, sillä nyt rannoilla tapaa muutama kymmenen hanhea, kun takavuosina lintuja oli toistasataa.

kanadanhanhi
Kanadanhanhia ruokailemassa.
YLE / Esko Kitula

Vaasassa uimarannoilla majailevia kanadanhanhia pyydetään vielä lähivuodet metsästysjousella. Muutama vuosi sitten kanadanhanhet olivat kaupungissa suuri ongelma, sillä kymmenet yksilöt tekivät jätöksensä rannoille.

Jousella ampumisen tarkoituksena on ennen kaikkea toimia pelotteena, ei sinänsä harventaa kantaa, kertoo työpäällikkö Jari Kiveliö.

- Nyt muutaman vuoden aikana loppukesästä syksyyn on muutamalla varsijousimetsästäjällä ollut oikeus käydä uimarannoilla, ja he ovat muutaman hanhen ampuneet. Sen jälkeen hanhet ovat ilmiselvästi oppineet, että nämä paikat eivät ole heille kovin turvallisia, kertoo Vaasan kaupungin ympäristötoimen johtaja Christer Hangelin.

- Hanhia on takavuosina hätistelty kaikilla mahdollisilla keinoilla, mutta ne ovat väistyneet paikalta vain hetkellisesti; seuraavana aamuna tai jopa muutaman tunnin päästä sama porukka, ellei suurempikin, palaa takaisin, että pehmeämpi linja ei ole tepsinyt.

Vain uimarannat kiellettyjä kanadanhanhilta

Uimarannoilla on yhä vähemmän kanadanhanhia, mutta silti lintuja kerääntyy rannoille edelleen jonkin verran varsinkin elokuussa.

- Joka vuosi, vaikka tämä kampanja on ollut nyt pari vuotta, rannoille aina näihin aikoihin pieni porukka ilmestyy. Mutta kyllähän ne määrät on aivan toista kuin ne olivat takavuosina, Hangelin sanoo.

Muualta kuin uimarannoilta lintuja ei Vaasassa hätyytellä, esimerkiksi Onkilahden viheralueella ne saavat olla rauhassa.

- Lähinnä me ollaan katsottu, että ongelma on suurin uimarannoilla ja nimenomaan elokuussa, kun vielä monesti sattuu hyviä uimakelejä. Hanhien ulosteet hiekkarannalla ovat olleet se suurin ongelma, ja siihen on haluttu pureutua, Hangelin perustelee.