1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiukkastutkimus odottaa vihreää valoa

Euroopan syvimmälle malmikaivokselle Pohjois-Pohjanmaalla etsitään tieteellistä jatkokäyttöä. Eurooppalaiset hiukkastutkijat ehdottavat CERN:lle, että Pyhäsalmen kaivoksessa aloitettaisiin laaja hiukkastutkimushanke. Suomessa ministeriöt pelkäävät kustannuksia ja vaativat hankkeesta lisäselvityksiä.

tiede
LHC-hiukkaskiihdytin Cernissä Sveitsissä
Cern

Pyhäsalmen kaivokseen suunniteltu kansainvälinen hiukkastutkimus odottaa edelleen valtion sitoutumista hankkeeseen. Eurooppalaiset hiukkastutkijat ehdottavat CERNille, että Pyhäsalmen kaivoksessa aloitettaisiin laaja neutriinotutkimushanke. Suomessa ministeriöt pelkäävät kustannuksia ja vaativat hankkeesta lisäselvityksiä. Myös tiedepiireissä keskustellaan hiukkastutkimuksen tarpeellisuudesta Suomelle.

Viisikymmentä vuotta toimineessa Pyhäsalmen kaivoksessa malmia riittää tähän tietoon enää kuudeksi vuodeksi. Higgsin hiukkaslöydöstä kuuluisan CERN:in uusi neutrinotutkimuslaboratorio olisi suorastaan pelastus Pyhäjärvelle, ja jättipotti aluetaloudelle.

Pyhäjärven kaivoksen sijainti suhteessa CERN:stä ammuttaviin hiukkassuihkeisiin on tutkijoiden mukaan ihanteellinen. Kaivoksessa tehdään jo hiukkastutkimusta, mutta Laguna-hanke on suuri. Puolentoista kilometrin syvyyteen louhittaisiin noin sata metriä pitkä ja 50 metriä korkea tutkimuslaboratorio.

Pyhäsalmi Mine Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Luukkonen haluaisi hankkeen toteutuvan.

- Me ollaan jatkuvasti tuettu ja se on ilman muuta hieno hanke ja me halutaan, että se toteutuu. Meillä on Oulun yliopiston Emma-koe menossa kaivoksen yläosissa, missä moni-vuo -tutkimusta tehdään, Luukkonen sanoo.

Rahalle olisi jakajia

Lagunan myötätuuli Euroopan hiukkastutkimuspiireissä aiheuttaa jo kateutta yliopistopiireissä ja ministeriöissä: onko Laguna liian iso pala Suomelle ja leikataanko eurooppalaisesta rahasta huolimatta Suomen muuta tiederahoitusta.

Laitteisto maksaisi kolmesataa miljoonaa ja luolaston louhinta sata miljoonaa euroa. Kallioperän paikkatutkimus vaatisi heti myös paikallista aluekehitysrahaa, josta kilpailee muun muassa Nokian joukkoirtisanomisista kärsivä Oulu.

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies (Kok.) toteaa, että tarvittavat rahasummat ovat mittavia.

- Missään ei ole sellaista rahaa valmiina vaan edellytys on, että hanke arvioidaan ja nähdään sen hyödyt. Sitten priorisoidaan. Tässä vaiheessa on liian aikaista sanoa, että mikä on johtopäätös, ministeri Häkämies arvioi.

Lue seuraavaksi