Suomen somalit uskaltautuvat sukuloimaan Mogadishussa

Sadat käyvät entisessä kotimaassaan, mutta vasta harvat suunnittelevat muuttoa takaisin.

Mogadishun rannalla Somaliassa.

Suomessa asuvat somalit ovat alkaneet vierailla Somalian rauhoittuneessa pääkaupungissa Mogadishussa. Vierailut ovat lisääntyneet sen jälkeen kun islamistiset al-Shabaab-kapinalliset karkotettiin kaupungista viime kesänä.

Somaliliiton mukaan Mogadishussa on vieraillut viime vuoden aikana satoja somaleja.

Somaliaan on päässyt viime keväästä asti suoraan Euroopasta Turkish Airlinesin aloitettua lennot Istanbulista. Useimmat somalit kuitenkin vain käyvät maassa, eivätkä vielä suunnittele muuttoa takaisin.

Busseissa vaitonaisia matkustajia

Helsinkiläinen Abdi Maalin Omer toteutti unelmansa tänä kesänä vierailemalla entisessä kotikaupungissaan. Kerta oli ensimmäinen sitten vuoden 1994, jolloin hän joutui lähtemään Mogadishusta. Omeria jännitti tavata äitinsä ensimmäistä kertaa miltei 20 vuoteen.

Oli ihanaa päästä tapaamaan omia sukulaisia ja mummoa.

Shukri Maalin Omer

Jännitys purkautui hyväksi oloksi niin Omerilla kuin hänen mukanaan matkustaneilla kahdella tyttärelläkin.

- Siellä oli tosi mukavaa, ja oli ihanaa päästä tapaamaan omia sukulaisia ja mummoa, koska emme ole ennen nähneet heitä, Shukri-tytär kertoo.

Abdi Maalin Omer yllättyi ihmispaljoudesta ja sanojen vähyydestä:

- Ihmiset ovat vähän varovaisempia. Kun menin julkiseen bussiin aikanani, ihmiset keskustelivat vapaasti. Nyt huomasin, että ihmiset ovat hiljaisempia. Se on ymmärrettävää, totta kai sodan takia tulee muutoksia.