Venäjän ulkoministeri puolustaa kovaa arvostelua nostattaneita Pussy Riot -tuomioita

Lavrov vetoaa siihen, että vastaava lainsäädäntö on voimassa useissa muissakin maissa. Venäjän poliisi on aloittanut uuden rikostutkinnan Pussy Riotia vastaan.

Kotimaa
Naamioituneet mielenosoittajat Sveitsin Zürichissa vaativat vapautta Pussy Riot-ryhmän kolmelle vangitulle jäsenelle. Samana päivänä, 20. elokuuta, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolusti Venäjän langettamia vankeustuomioita.

Helsingissä vieraileva Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on puolustanut punk-yhtye Pussy Riotin kolmelle jäsenelle viime viikolla annettuja kahden vuoden vankeustuomioita.

Lavrov kehotti olemaan ylidramatisoimatta asiaa, josta mitä todennäköisimmin vielä valitetaan. Hän myös sanoi Venäjällä jumalanpilkasta annettavien tuomioiden olevan linjassa esimerkiksi Saksan ja Suomen kanssa. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) kanssa neuvotellut Lavrov pitää tuomioita täysin lainmukaisina. Lavrov jätti mainitsematta, että Venäjällä rangaistukset ovat olleet rangaistusasteikon yläpäässä, toisin kuin Euroopassa.

Yhtyeen jäsenet tuomittiin moskovalaisessa kirkossa esittämästään Venäjän ja ortodoksikirkon johtajia arvostelleesta kappaleesta.

Maailmalla rajua kritiikkiä nostattanut tuomio nousi esiin Lavrovin Suomen-vierailulla, jonka aikana pääosassa olivat Suomen ja Venäjän kahdenväliset kysymykset. Lavrov korosti Suomen ja Venäjän suhteiden olevan hyvät. Hänen mukaansa vilkas kauppavaihto ja matkailu ovat osoitus hyvistä suhteista.

Lavrov nosti esille myös suomalais-venäläisten perheiden tapaamiskiistat. Hän ehdotti erityisen lautakunnan perustamista kiistoja ratkaisemaan. Lavrovin mukaan asioista voitaisiin myös keskustella yhteistapaamisissa ulkoministeriöiden, oikeusministeriöiden ja lapsiasiainvaltuutettujen kesken.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei ainakaan heti tyrmännyt ehdotusta.

- Meille on varmaan hyödyksi, että pystyisimme sopimaan strukturoidusta yhteydenpidosta viranomaisten välillä, ilman että tarvitsemme tähän mitään uusia sopimusjärjestelyjä.

Venäjä jahtaa Pussy Riotin muita jäseniä

Venäjän poliisi kertoi maanantaina jahtaavansa vapaalla jalalla olevia Pussy Riot -ryhmän jäseniä. Helmikuussa Moskovan Kristus Vapahtajan katedraalissa esitettyyn mielenilmaukseen osallistui viisi naamioitunutta naista, mutta vain kolme heistä jäi kiinni.

Uutistoimisto AFP:lle puhuneen Moskovan poliisin tiedottajan mukaan viranomaiset ovat aloittaneet uuden rikostutkinnan Pussy Riotin jäseniä vastaan. Poliisi ei täsmentänyt, koskeeko tutkinta vain kahta katedraalin mielenilmaukseen osallistunutta naista vai muitakin Pussy Riotin jäseniä.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP