Elefanttimiehen salaisuutta yritetään yhä ratkaista

Kukaan ei tiedä 122 vuotta kuoleman jälkeenkään, mikä aiheutti Joseph Merrickin äärimmäiset epämuodostumat. Brittimedian mukaan tieteilijät yrittävät vielä kerran tutkia syytä miehen luurangosta.

Ulkomaat

Yksi lääketieteen historian ratkaisemattomista mysteereistä yritetään selvittää Britanniassa nykykeinoin. 1800-luvulla elänyt Joseph Merrick eli elefanttimies saattaa viimein saada lopullisen diagnoosin, kun tieteilijät alkavat tutkia DNA:ta hänen luurangostaan.

Tästä tulee äärimmäisen vaativaa.

Richard Trembath

Asiasta kertovat brittilehdet Independent ja Daily Mail.

Merrickin jäänteitä on pidetty Lontoon kuninkaallisessa sairaalassa Whitechapelissa. Tutkijoiden haasteena on kulunut aika. Luurankoa ei ole säilytetty moitteetta, ja toistuvat valkaisut ovat jäytäneet sitä.

- Tästä tulee äärimmäisen vaativaa. Tiedämme, että Merrickin luusta saamme perimänäytteen. Nyt pitäisi tietää, saammeko tarpeeksi dna:ta mahdollisesti epänormaalista luusta samoin kuin normaalista luusta, kertoo tutkintaa johtava Lontoon yliopiston professori Richard Trembath.

Professorin mukaan lisähankaluutena on, ettei tuleville sukupolville kallisarvoista luurankoa voi osittaakaan.

Merrickin painajaiselämä kiehtoo tarinankertojia

Leicesterissä syntyneen Joseph Merrickin elämä oli epämuodostumien vuoksi kurjaa. Perhe hylkäsi hänet ja hän joutui hankkimaan elantonsa kadulla, pukeutuen kasvot peittävään päähineeseen ja huppuun. Lopulta hän alkoi esiintyä rahaa vastaan sirkustapahtumien näyttelykappaleena.

Ennen kuolemaansa Merrick tapasi Walesin prinsessan Aleksandran, päädyttyään lontoolaissairaalan kirurgin hoiviin. Merrick asui sairaalassa viimeiset vuotensa. Hänen kerrotaan kuolleen yrittäessään nukkua muiden ihmisten tavoin pitkällään, vaikka pään paino oli pitkään pakottanut hänet nukkumaan istuallaan.

Elefanttimiehen tarina on innoittanut tunnettuun samannimiseen elokuvaan sekä näytelmäversioihin, joita esitetään tänä päivänäkin ympäri maailmaa.