Lähijunia saatetaan nähdä Kuopiossa jo tällä vuosikymmenellä

Liikkeelle saatu matkakeskushanke helpottaa joukkoliikenteen edellytyksiä. Valtiovalta tukee lisäksi raidehankkeita nyt aktiivisesti.

Kuopio
Juna vauhdissa.
Yle

Kuopion matkakeskuksen asemakaavamuutostyöt ovat käynnistyneet. Kaavaluonnos pyritään saamaan nähtäville syksyllä ja maanrakennustöihin on tarkoitus päästä kevättalvella.

Oleellisena osana suunnitelmia on myös raideliikenteen kehittäminen. Kuopion palvelualuejohtaja Jarmo Pirhonen uskoo, että pääkaupunkiseudulta tuttuja lähijunia voitaisiin nähdä Kuopiossakin jo neljän-viiden vuoden sisällä.

- Raideliikenne näyttää olevan tällä hetkellä myös valtiovallan suojeluksessa. Kuopion seutu työpaikka-alueena mahdollistaa myös vahvan työpaikkaliikenteen kehittämisen.

Tarkoituksena Kuopiossa on saada matkakeskuksen välittömään läheisyyteen lähes tuhat työpaikkaa, ja yksi pitkään hellitty ajatus on saada yliopiston kohdalle myös oma lähiasema.

Tällöin Suonenjoelta Lapinlahdelle tai jopa Iisalmeen rakentuisi työssäkäyntialue, joka mahdollistaisi joukkoliikenteen tehokkaan käytön.

Myös reitti keskustaan houkuttelevammaksi

Kuopion matkakeskuksen toivotaan kohentavan myös kaupungin sisääntulon ilmettä.

- Tämänhetkinen näkymä asemalta kaupunkiin ei todellakaan vastaa toivottua. Kaupunkiin tulija ei välttämättä oikein edes hahmota, missä suunnassa keskusta on, Pirhonen harmittelee.

Asemanseudun kehittämisen yhteydessä myös Puijonkadun ilmettä on tarkoitus kehittää.

Matkakeskuksen ensimmäinen osa kattaa ratapihan alapuolisen käytävätilan, jonka yhteyteen kaavaillaan muun muassa liiketiloja. Samalla nykyinen linja-autokenttä uudistetaan.

Myöhemmin alueelle rakennetaan uusia toimistotiloja.

Ensimmäisen vaiheen kustannusarvio on 4,5 miljoonaa euroa, johon kaupunki on saanut noin kahden miljoonan euron EU-rahoituksen.