Karkkeja vai lääkkeitä ?

Kioskilla on myynnissä lääkepurkin näköisiä rasioita, joihin on pakattu pieniä, monivärisiä pillerin näköisiä pastilleja. Kuinka helposti lapset voivat sekoittaa karkkilääkepurkin ja oikean, kun ammattilaisenkin on vaikea erottaa ne toisistaan?

Kotimaa
Lääkepurkki ja karkkipurkki
Sini Kervinen / Yle Perämeri

" Eräänä karkinnälkäisenä päivänä silmiini osuu kioskin myyntitiskilllä erikoinen karkkipaketti. Aluksi persoonallinen paketti hymyilytti, mutta sitten ennakkoluulot heräsivät.

Lääkepurkin näköiseen rasiaan on pakattu pieniä, monivärisiä ja pillerin näköisiä jauhopastilleja. Ihmeissäni kiikutan rasian lähimpään apteekkiin.

Kemin yliopiston apteekin apteekinhoitaja Mika Karhu katsoo tuomaani purkkia ristiriitaisin tuntein.

- Yhtäkkiä ajateltunahan se on hauska ajatus, että karkkeja on pakattu lääkemitan näköiseen purkkiin.

Mutta kolikolla on toinenkin puoli.

- Mutta tietysti semmoinen riski on olemassa, että jos lapset tottuvat näihin karkkeihin ja näkevät samanlaisessa rasiassa vanhempien tai isovanhempien lääkkeitä, niin voi tulla sekaannusta, Karhu jatkoi.

Karkkimitta vai lääkemitta?

Yliopiston apteekissa mittalaseja myydään nestemäisten lääkkeiden annosteluun, mutta esimerkiksi vanhainkodeissa ja sairaaloissa niitä käytetään myös lääkkeiden jakamiseen.

Vertaamme apteekissa karkkilääkemittaa ja oikeaa. Eroa niiden välillä on haastavaa nähdä. Kummassakin on jopa samanlainen mitta-asteikko.

-Ulkonäöstä ei muuten eroa huomaa kuin, että karkkipurkissa on pieni etiketti, jossa kerrotaan, että kyseessä on makeinen, Karhu toteaa.

Mutta tietysti semmoinen riski on olemassa, että jos lapset tottuvat näihin karkkeihin ja näkevät samanlaisessa rasiassa vanhempien tai isovanhempien lääkkeitä, niin voi tulla sekaannusta.

Mika Karhu

Tokihan niinkin päin voi käydä, että mummolla jäävät tärkeät lääkkeet ottamatta, jos hän vahingossa pistelee sydänlääkkeiden sijasta karkkeja suuhun.

Lääkepurkkikarkit eivät ole hittituote

Karkkipurkki ja lääkepurkki voivat siis sekoittuessaan aiheuttaa vaaroja etenkin lasten käsissä. Minua jää mietityttämään, miten tämmöisiä tuotteita päätyy myyntiin. Päätän palata takasin kioskiin.

-Ne ovat uutustuotteita, eikä niiden menekki ole ollut vielä kovin suurta, R-Kioskin esimies Sanna Ylijääskö sanoo.

Ylijääskön mukaan päätökset myyntiin otettavista tuotteista tehdään Helsingissä, eikä päätöksiin voida paikallisesti vaikuttaa millään tavoin.

Tuotteen myymistä ei voi kieltää

Kuluttajavirasto ei ole saanut karkeista vielä yhtään ilmoitusa. Kuluttajasuojalain mukaan markkinointi ei saa olla hyvän tavan vastaista eikä siihen saa käyttää kuluttajan kannalta sopimatonta menettelyä.

- Ihan kiinnostava kysymys on se, että voiko siinä aiheutua semmoinen vaara, että esimerkiksi lapset luulisivat oikean lääkeannoskupin sisältävän karkkia ja voisiko siitä aiheutua sitten jotakin vaaraa, kuluttajaviraston lakimies Katri Väänänen sanoo.

Väänänen ohjeistaa, että kuluttaja voi tehdä ilmoituksen kuluttaja-asiamiehelle, joka arvioi, onko toiminta kuluttajasuojalain markkinointisäännösten mukaista.

- Emme voi kieltää kokonaan tuotteen myyntiä, mutta voimme kieltää markkinoinnin, Väänänen sanoo."