Sorsajahti täydessä vauhdissa - aloituspäivä puhuttaa

Vesilintujen metsästyskausi on alkanut maanantaina. Sorsajahtiin osallistui jo puolilta päivin kymmeniä tuhansia metsästäjiä ympäri maata.

Kotimaa
metsästys, metsästäjä, sorsajahti, haulikko, linnustus
Antti Karhunen / Yle

Saalisodotukset ovat nyt viime vuotta korkeammat. Metsästäjiä puhuttaa myös jahtikauden aloituspäivä. Pohjois-Savossa Sonkajärvellä on esitetty sorsastuksen aloitusta lauantaille.

Sonkajärven Harvankylällä jahtikaudelle virittäydyttiin jo aamupäivällä. Metsästyssuunnitelmat käytiin nokipannukahveilla huolella läpi.

Tunnelma sähköistyi puolilta päivin. Tällä kertaa porukan ensimmäiset laukaukset ampui Toni Ruotsalainen kello 12:08.

- Taviahan sieltä tuli. Lintuja oli hyvin liikkeellä. Onneksi saimme saalista niin päästään sorsapaistin makuun, toteaa pikkupojasta asti metsästänyt Ruotsalainen.

Sorsastukseen arvioidaan osallistuvan ensimmäisenä jahtipäivänä jopa yli 100 000 metsästäjää ympäri maata. Jahdin alku näkyy lomina ja vapaina työpaikoilla ja kouluissa. Ylä-Savossa Sonkajärven Samoilijat -seura on esittänyt sorsajahdin aloituspäivän siirtoa lauantaille.

Seuran pitkäaikainen aktiivi Risto Suomalainen nosti ensimmäisenä esille ajatuksen ahdin aloituspäivän siirrosta lauantaille. Jo vuodesta 1956 lähtien metsästänyt Suomalainen perustelee siirtoa etenkin työpaikkojen ja koulujen takia.

- Monissa paikoissa jahtikauden aloituslomat herättävät vähän murinaa. Joillakin työpaikoilla voi olla jopa pulmia, kun metsästysväki hakee aina vapaata aloituspäivälle, sanoo Risto Suomalainen.

Esityksen perusteena on myös se, että lauantaina aloituspäivä keräisi vielä huomattavasti isomman metsästäjäjoukon jahtiin.

- Metsästäjäliitto on jo käsitellyt asiaa. Meillä on odotukset, että esitykseemme suhtaudutaan myönteisesti. Oikeastaan tästä siirtoasiasta on vaikea löytää mitään kielteistä, arvioi Sonkajärven Samoilijat -seuran puheenjohtaja Heikki Ruotsalainen.

Jahtikauden avauksen siirto lauantaille saa kannatusta ja vastustusta

Metsästäjäliitto aikoo harkita vesilinnustuksen aloituspäivän siirtoa lauantaiksi. Miten ja millä aikataululla on kuitenkin vielä täysin auki.

Vesilinnustus on alkanut jo vuodesta 1960 lähtien aina 20. elokuuta kello 12. Suomen riistakeskus on eri mieltä sorsastuksen aloituspäivän siirtämisestä lauantaille.

- Mikäli jahtikausi alkaisi tämän esityksen mukaan niin aikaisena kesänä merkittävä osa linnuista olisi jo muuttomatkalla, sanoo riistakeskuksen hallituksen puheenjohtaja Tauno Partanen.

Riistalaskentojen mukaan vesilintukannat ovat nyt pääasiassa viimevuotista paremmat. Merkittävintä saalista eli sinisorsia on pesinyt noin 200 000 paria. Monelle metsästäjälle jahdin avauksessa korostuu etenkin tunnelma.

- Minulle riittää lintujen näkeminen. Saalis ei ole enää tärkeintä. Jos jotain tulee niin se on vaan ns. kaupan päälle, sanoo Sonkajärven Samoilijoiden puheenjohtaja Heikki Ruotsalainen.