1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuotantoyhtiöt haluavat kaupungeilta apua elokuvantekoon

Kaupunkien rooli elokuva-alan yhteistyökumppaneina on vielä lapsenkengissään. Pääkaupunkiseudulla kuvataan parhaillaan kahta elokuvaa, joiden kuvausjärjestelyihin kaupungit ovat ottaneet aiempaa enemmän osaa.

Taru Mäkelän Ihmeellistä elokuuta kuvattiin maanantaina Kalliossa. Helsingin kaupunki tarjosi tuotantoyhtiölle henkilökohtaisen koordinaattorin kuvausjärjestelyihin.

Purkutuomiota odottava Espoon keskuksen virastotalo ykkönen on tyhjä. Bunkkerimainen rakennus ympäristöineen on päässyt kuitenkin vielä kerran hyötykäyttöön kotimaisen _Ella ja kaverit _-elokuvan kuvauspaikkana.

Elokuvan lapset on pakotettu siirtymään betonikolossissa olevaan uuteen kouluun idyllisestä kyläkoulusta, joka on lanattu maan tasalle raivaustraktoreilla. Sekä rakennuksen että raivaustraktorit  tarjosi käyttöön Espoon kaupunki.

Vetoapua valkokankaalta

Kuvauksia seuraamaan tullut elinkeinoasiantuntija Pasi Laitala on innoissaan kaupungin roolista.

Annoimme elokuvayhtiön käyttöön kaupungin rakennuksia ja piha-alueita, pyykinpesukoneita, huolehdimme avustajista ja ruokailuista.

Pasi Laitala

- Tämä on mielenkiintoinen toimiala. Annoimme elokuvayhtiön käyttöön kaupungin rakennuksia ja piha-alueita. Lisäksi olemme olleet apuna tuottamassa palveluita lähtien pyykinpesukoneista, varastotiloista ja avustajista, ruokailujen ja muiden juoksevien asioiden järjestämiseen.

Laitala sanoo Espoon nyt kehittävän toimintaansa tuotantoyhtiöiden kumppanina, sillä luvassa on palkkio.

- Kun kaupunki ja sen miljöö näkyvät valkokankaalla, saamme arvokasta markkinointia. Uskon, että se luo tulevaisuudessa vaikutuksensa jopa Espoon yritystoimintaan ja palvelutarjontaan.

Helsinki hankala kuvauspaikka

Vaikka suurin osa kotimaisista elokuvista kuvataan pääkaupunkiseudulla, kokevat tuotantoyhtiöt työskentelemisen siellä hankalammaksi kuin muualla Suomessa.

Kireässä aikataulussa työskenteleville tuotantoyhtiöille tuottaa usein vaivaa esimerkiksi löytää oikea virkailija kaupungin organisaatiosta.

Ella ja kaverit -elokuvan tuottajan Juha Wuolijoen mielestä moni kaupunki ei ole vieläkään tajunnut sitä, että elokuvatuotanto kuluttaa paljon palveluita paikallisesti ja työllistää. Tuotannon kuluista jopa puolet saatetaan käyttää kuvauspaikkakunnalla - rahaa käytetään majoituspalveluihin, ravintola- ja  cateringpalveluihin, autovuokriin ja paikalliseen työvoimaan.

Vastaavaa tukea, mitä saimme Espoosta, ei ole tarjottu Helsingistä koskaan.

Juha Wuolijoki

- Olen tosi iloinen siitä, että Espoo lähti nyt jopa aggressiivisesti mukaan tuotantoon. Vastaavaa tukea, mitä me olemme saaneet Espoosta, meille ei ole tarjottu esimerkiksi Helsingistä koskaan. Siitä olen surullinen.

Mallia Tukholmasta

Myös Taru Mäkelän uuden Ihmeellinen elokuu -elokuvan tuottaja Markku Flink sanoo, että Helsinki on murheenkryyni alalla. Hän arvelee syyksi paitsi kaupungin koon myös sen, ettei kaupungissa ole aiemmin ollut elokuva-alan koordinaattoria.

Tänä kesänä Flink kuvausryhmineen sai ensimmäistä kertaa Helsingin elinkeinopalveluista koordinaattorin käytännön järjestelyiden tueksi.

Malli on kopioitu Tukholmasta.

Nyrki Tuominen

- Hänen tehtävänsä on ollut kaivaa esiin Helsingin eri virastoista niitä henkilöitä, joiden kanssa tuotanto joutuu tekemisiin. Niitä on aika paljon 40 000 hengen organisaatiossa. Malli on kopioitu Tukholmasta, missä yksi henkilö työskentelee kansainvälisten tuotantojen tarpeita varten, elinkeinopäällikkö Nyrki Tuominen kertoo.

Tuominen ei uskalla luvata mallin vakiintuvan, mutta uskoo asiaan tulevan jotain selkeyttä, kun Uudenmaan audiovisuaalisen alan resurssikeskus saa rahoituksen toiminnalleen.

Resurssikeskuksen on tarkoitus olla maan muiden elokuvakomissioiden kaltainen organisaatio Helsingin seudulla. Sen tehtävä on houkutella alueelle kotimaisia ja kansainvälisiä elokuva-, mainos- ja pelituotantoja ja järjestää niille palveluita.