1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kouvolasta lähtee pian luksusvettä maailmalle

Puhdas vesi yhdistettynä tyylikkääseen muotoiluun on meidän valtti, yrittäjä Mika Merta sanoo. Merta kertoo, että pohjaveden pääsuoni on viidensadan merin syvyydessä.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Saaramaan Vesi Oy:n yrittäjä Mika Merta kertoo, että pullotettua pohjavettä markkinoidaan ulkomaille. Luksusveden kohderyhmä on selvä.

- Suomen markkinoita me emme edes käytännössä harkitse. Kohdemaat ovat Kiina, Venäjä, arabimaat, missä löytyy maksavaa asiakaskuntaa, Merta luettelee.

- Suomihan tunnetaan maailmalla puhtaana maana. Meillä on todella hyvät vesivarannot täällä. Pudas vesi yhdistettynä tyylikkääseen muotoiluun on meidän valtti, Merta sanoo.

Merta kertoo pohjavesiesiintymän löytyneen sattumalta. Merta haki maa-ainesten ottolupaa tilalleen. Luvat vaativat laajoja ympäristöselvityksiä.

Silloin jo raksutti, että tämän ympärille voisi jotain rakentaa.

Mika Merta

- Siinä löytyi tämä iso pohjaveden muodostumisalue. Silloin jo raksutti, että tämän ympärille voisi jotain rakentaa, Merta kertoo.

Vesiesiintymä hautui mielessä vuoden, jonka jälkeen sen jalostusta alettiin vakavammin suunnitella. Tuotantotilojen rakentaminen aloitettiin vuoden 2012 alussa. Tilan vanha navettarakennus remontoitiin täysin elintarvikehygieniavaatimusten mukaiseksi.

Merta kertoo, että pohjaveden pääsuoni on viidensadan merin syvyydessä. Pääsuonesta lähtee pintaa kohden haaroja. Vesi tuotantolinjalle pumpataan yhdestä tällaisesta haarasta, joka on 70 metrin syvyydessä.

Ensimmäiset erät on jo myyty

Pulloveden tuotanto käynnistyy toden teolla syyskuussa. Silloin linjalta tulevat pullot on jo myyty.

Mika Merran apuna yrityksessä on veli Juha Merta. Mika Merta arvelee, että tuotanto ei pitkään pyöri vain veljesten voimin. Edessä voi olla pian parin työntekijän palkkaaminen toiseen vuoroon. Merta kertoo, että investointi pulloveden tuotantoon oli yrittäjälle iso.

- Varmasti kustannuksiltaan pienempi kuin iso navetta, mutta puhutaan kuitenkin pienen yrittäjän mittakaavassa mittavasta hankkeesta - satojatuhansia euroja joka tapauksessa, Merta sanoo.