Sorsat piiloutuivat heinikon suojiin

Sorsajahti on jälleen alkanut. Pohjalaismaakunnissa arviolta noin 8 000 – 10 000 metsästäjää yrittää napata vesilintupaistin. Se on tänä vuonna viime vuotta helpompaa, sillä vesilintujen pesintä onnistui hyvin. Tosin tänään moni lintu jäi heinikon suojiin metsästäjiltä piiloon.

sinisorsa
Pertti Rinta-Nikkola ja Pertti Kauppinen sorsajahdissa.
Pertti Rinta-Nikkola kutsui ystävänsä Pertti Kauppisen Tampereelta sorsajahtiin Kurjennevalle.

Seinäjoella Kurjennevan maastoissa metsästävä Pertti Rinta-Nikkola kutsui kaimansa Pertti Kauppisen Tampereelta kylään metsästyskauden avauspäivänä. Kaksikon jahtireissu vei vanhalle turvekentälle syntyneelle kosteikolle, mikä oli vieraalle ainutlaatuinen sorsastuspaikka.

- En ole koskaan aikaisemmin ollut tällaisella kosteikolla jahdissa. Keski-Suomessa synnyinseudullani on suuria järviä, joilla olen lähinnä sorsastanut. Olen käynyt sorsametsällä myös jokimaastossa siellä oman metsästysseuran alueella. Tämä on nyt uutta ja mielenkiintoista, Pertti Kauppinen innostuu.

Millaista saalista odotat?

- No, kun yhden kunnon linnun saisi, niin voisi tehdä siitä sitten hyvää ruokaa. Ei sen kummempaa.

Liian komea sää

Sää ei ollut tänään paras mahdollinen. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, kun unelmasää olisi täyspilvinen.

- Sorsa lentää tällaisina kirkkaina päivinä aika korkealle sitten, kun ne lähtevät liikkeelle. Niitä on aika mahdoton sieltä saada alas. Tänä päivänä kun ammutaan säädösten mukaan näillä eilyijyisillä hauleilla, se ampumamatka pitäisi olla sellainen 30 metriä maksimissaan. Tällaisella kelillä sorsalintu lentää kyllä 150 metrissä, Pertti Rinta-Nikkola arvioi.

Juodaan kahvit ja tuumataan

Kosteikon vastarannalta ammutut haulit ropisevat lähimaastoon, mutta yhtään lintua ei näy. Kaksikko jatkaa odottelua, mutta lopulta Pertti Rinta-Nikkolan oli lähdettävä kosteikon toiselle laidalle pelottelemaan vesilintuja hyvistä piiloistaan. Jalkapelin kosteikossa ei pääse etenemään. Koirasta olisi apua, mutta sitä ei ole paikalla.

- Jos minä olisin vesilintu, niin tuolla heinikossa minäkin piilottelisin. Sen verran hyvä paikka, Pertti Rinta-Nikkola tuumaa.

Mikä nyt neuvoksi?

- No, ei mitään, nyt tuota odotellaan, varmaan mennään ja juodaan kahvit ja tuumataan.

Jossain vaiheessa linnut tulevat esiin piiloistaan, ja koko maassa noin puoli miljoonaa vesilintua päätyy patoihin.