Tyyneltämereltä löytyi tärkeä muisto toisen maailmansodan käännekohdasta

Iwo Jiman saarelta löytynyt radiolähetin lienee kuulunut Japanin joukkojen komentajalle. Hänen viimeiset sanansa ovat Japanissa kuuluisat.

Kuva: Yle

Tyyneltämereltä Iwo Jiman saarelta on löytynyt radiolähetin, jolla japanilaisten uskotaan lähettäneen viimeisen viestinsä yhdestä toisen maailmansodan tärkeimmistä taisteluista.

Maanalaisessa bunkkerissa saaren pohjoislaidalla lienee sijainnut Japanin keisarillisen armeijan kommunikaatiokeskus. Iwo Jimasta hengissä selvinneiden japanilaissotilaiden kertomusten perusteella bunkkeri ja siellä ollut lähetin kuuluivat joukkojen komentajalle Tadamichi Kuribayashille.

Hän luultavasti lähetti juuri sillä tietoja joukkojensa ahdingosta yhdysvaltalaisten edetessä. Hänen viimeinen radiosanomansa on Japanissa hyvin tunnettu: "Suruissani minä kaadun."

Vainajia etsitään yhä

Iwo Jimasta käytiin vuoden 1945 alussa kuukauden mittainen taistelu. Siinä kaatui 22 000 japanilaista ja 7 000 yhdysvaltalaista sotilasta. Voittonsa ansiosta Yhdysvallat sai Tyyneltämereltä tärkeän tukikohdan, josta se pystyi tekemään hyökkäyksiä Japaniin.

Iwo Jimasta on peräisin myös yksi sodan tunnetuimmista valokuvista. Siinä neljä Yhdysvaltain merijalkaväen sotilasta pystyttää Yhdysvaltain lippua Suribachivuoren huipulle helmikuussa 1945.

Radiolähettimen vierestä löytyivät japanilaissotilaan jäänteet. Kateissa on edelleen 12 000 sotilast. Yksi heistä on Kuribayashi. Juuri vainajien etsinnöissä bunkkeri ja radiolähetinkin löytyivät.