Säästöpankit täyttää 190 vuotta

Turun Säästöpankin perustamispäätös tehtiin 21.8.1822. Säästöpankit ovat tällä hetkellä Suomen neljänneksi suurin pankkiryhmä asiakkuuksien määrällä mitattuna.

talous

Säästöpankkiryhmä täyttää ensi viikolla 190 vuotta. Ensimmäinen säästöpankki oli Turun Säästöpankki, jonka perustamispäätös tehtiin 21.8.1822, ja pankki avasi ovensa 4.1.1823.

Turun Säästöpankki oli ensimmäinen suomalainen pankki Suomen Pankin perustamisen jälkeen. Säästöpankin perustaminen teki rahan tallettamisen ja lainanoton ensi kertaa mahdolliseksi tavalliselle kansalle.

Säästöpankkiaate oli syntynyt muutamaa vuosikymmentä aiemmin Isossa-Britanniassa. Säästöpankkiaate oli eurooppalainen vastavoima teollisen vallankumouksen aiheuttamalle yhteiskunnalliselle murrokselle, joka oli luonut kaupunkeihin laajan köyhälistön.

Aatteen tavoite oli parantaa säännöllistä palkkaa nauttivan työntekijän asemaa, ja sen toi Suomeen apteekkari John Julin, josta tuli myöhemmin teollisuusmies.

Turun Säästöpankin ensimmäinen tilitapahtuma 4.1.1823 oli kauppaneuvos Gestrinin piikatytön Hedvig Nyströmin kuuden ruplan talletus.

90-luvun lama kuritti säästöpankkeja eniten

Säästöpankkiryhmä muodostuu säästöpankeista, niiden omistamista palveluyhteisöistä ja Säästöpankkiliitosta.

Säästöpankit kärsivät eniten 1990-luvun lamasta. Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankin SKOPin ja säästöpankkiryhmän strategiaksi oli muodostunut varainhankinnan hoitaminen lyhytaikaisella markkinarahalla, mutta sijoitusten pitäminen pitkäaikaisena.

Säästöpankkiryhmän toimet johtivat suuriin tappioihin, ja syyskuussa vuonna 1990 Suomen Pankki tekii SKOPille vakautusohjelman. Pankin tervehdyttäminen ei kuitenkaan onnistunut, ja SKOPin maksuvalmius romahti syyskuussa 1991.

Suomen valtio antoi vuonna 1992 kaikille pankeille pääomalainaa. Säästöpankkiryhmä tarvitsi valltiolta mittavinta tukea. Vuonna 1992 perustettuun Suomen Säästöpankkiin SSP Oy:hyn sulautui 43 vaikeuksissa olevaa säästöpankkia. Säästöpankkiryhmä hajosi 1990-luvun talouskriisin seurauksena.

Säästöpankit ovat tällä hetkellä Suomen neljänneksi suurin pankkiryhmä asiakkuuksien määrällä mitattuna ja kolmanneksi suurin konttoriverkostolla mitattuna.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus