Siperian ikiroudasta löytyi tatuoitu prinsessa

Ennen ajanlaskumme alkua eläneen naisen tatuoinneissa ärjyvät myyttiset eläimet, joiden vertaa ei tunneta muualta. Myös hänen hautauhrinsa olivat huimat, satuloiduista hevosista kultaan ja kannabikseen.

kulttuuri

Siperiasta parikymmentä vuotta sitten löytynyt ikiroudan säilömä nainen on nyt tutkittu, puhdistettu ja palsamoitu ja pääsee pian nukkumaan ikiunta lasiarkussa Gorno-Altaiskin museossa lähellä kotiseutuaan. Työn edetessä tutkijat havaitsivat, että 2 500 vuotta sitten eläneen naisen tatuointien vertaisia ei ole säilynyt missään muualla.

Ukokin prinsessaksi nimetty nainen eli Mongolian ja Kiinan välisillä vuorilla. Naisen molempiin olkapäihin ja käsivarsiin tehdyt mytologisia eläimiä esittävät tatuoinnit kertovat korkeasta asemasta, sanoo tutkija Natalia Polosmak, joka löysi naisen ruumiin pronssinauloin suljetusta hirsihaudasta.

Esimerkiksi vasempaan olkapäähän oli tatuoitu peura, jolla on aarnikotkan nokka ja kauriin sarvet. Hieman alempana on lammas, jonka jaloissa makaa lumileopardi. Ranteesta peukaloon ulottuu karhun pää, ja silläkin on sarvet.

Passi ihossa

Myyttieläimiä esittävät tatuoinnit olivat alueen muinaiselle vaeltajakansalle ilmeisesti statussymboleja, mutta samalla myös passi, joka auttoi perheen ja yhteisön jäsenet tunnistamaan toisensa kuoleman jälkeen tuonpuoleisessa.

Noin 25 - 28-vuotiaana kuolleen naisen tatuoinneista Polosmak on päätellyt, että kyseessä täytyi olla kansansa merkittävä jäsen. Häntä kutsutaan nyt prinsessaksi, mutta yhtä lailla hän saattoi olla runonlaulaja tai parantaja. Erikoista on sekin, että nainen oli haudassa yksin, sillä hänen kansallaan oli tapana haudata miehet ja naiset yhdessä. Ehkä hän oli shamaani ja eli selibaatissa, Polosmak pohtii.

Huomattavasta asemasta kertoo myös se, että naisen hautaan oli laskettu kuusi satuloitua hevosta ja verka-, puu-, pronssi- ja kultakoristeita sekä lampaan- ja hevosenlihaa ja ilmeisesti myös hieman kannabista. Ruumis oli puettu kiinalaisesta silkistä tehtyyn, huolellisesti koristeltuun pitkään pukuun. Päässä naisella oli hevosen jouhista solmittu peruukki.

Vain vähän on tatuoinnissa toisin

Ukokin tasangolta samalta alueelta on löytynyt myös kahden soturin ruumiit. Niissäkin on komeat tatuoinnit. Toisella se ulottuu selästä rintaan saakka.

Tämän päivän tatuoinnit eivät juuri poikkea noista tuhansien vuosien takaisista kuvista, Polosmak sanoo. Eikä paikkakaan: ensimmäinen tatuointi tehtiin niin silloin kuin nytkin yleisimmin olkapäähän. Niillä ikiroudassa säilyneille vainajilla, joilla on vain yksi tatuointi, se on nimenomaan vasemmassa olassa.

The Siberian Times -lehti (siirryt toiseen palveluun)kertoo pitkästi Ukokin prinsessasta ja hänen löytymisestään. Jutussa on runsaasti kuvia tatuoinneista ja myös muun muassa havainnekuva siitä, millaiselta nainen näytti eläessään 2 500 vuotta sitten.