Kiistaan Romanian presidentin syytteistä odotetaan ratkaisua

Perustuslakituomioistuimen on määrä ratkaista tiistaina, onko heinäkuinen kansanäänestys presidentti Traian Basescun syytteeseen asettamisesta pätevä vai ei.

Romanian perustuslakituomioistuimen on määrä ratkaista tiistaina, oliko heinäkuinen kansanäänestys presidentti Traian Basescun syytteeseen asettamisesta pätevä vai ei. Äänestysvillkkaus jäi alle vaaditun 50 prosentin, mutta Basescun viralta haluava hallituspuolue USL vaatii äänestystuloksen hyväksymistä.

Pääministeri Victor Pontan vasemmistolainen USL-puolue haluaa oikeistolaisen presidentin syytteeseen epäilyistä, joiden mukaan tämä ylitti valtuutensa päättäessään pari vuotta sitten talouskurin tiukentamisesta. Parlamentti on pidättänyt presidentin toistaiseksi virasta.

Kansanäänestyksessä 88 prosenttia äänestäneistä kannatti Basescun asettamista syytteeseen.

Rekisteröidyistä äänestäjistä äänestämässä kävi kuitenkin vain 46 prosenttia. Lain mukaan äänestysvilkkauden olisi pitänyt nousta vähintään 50 prosenttiin, jotta äänestystulos olisi pätevä.

Siten oikeistolainen presidentti näytti välttyvän syytteeltä. Tämä ei kuitenkaan kelvannut USL:lle, vaan se valitti asiasta perustuslakituomioistuimeen.

USL:n mukaan äänestys olisikin pätevä, jos äänestäjärekistereistä poistetaan kuolleet sekä ne, jotka asuvat ulkomailla.

Ponta on luvannut tyytyä tuomioistuimen ratkaisuun, jos sitä tukee vähintään kuusi tuomioistuimen yhdeksästä jäsenestä. Hän ei ole kertonut, mitä aikoo tehdä muussa tapauksessa.

Basescu on kiistänyt syytökset valtuuksiensa ylittämisestä ja syyttää USL:ää yrityksistä kaapata valta.

EU on ilmaissut huolensa kiistasta. EU:n komission puheenjohtaja Jose manuel Barroso sanoi vastikään epäilevänsä, että hallitus painostaa ja uhkailee tuomareita kansanäänestyksen tarkistuksessa.