1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vastaa rehellisesti, kun sinulta kysytään, mitä kuuluu

"Kehittelin kirjassa perusajatuksia, jotka ovat vuosikymmeniä pyörineet päässäni. Tuuleta mielesi, avarra katseesi." Leevi Piispa on tuore kirjailija, joka toivoo meidän tiedostavan minän vaikutusvallan.

Leevi Piispa Kuva: Satu Haapanen / Yle

Leevi Piispa on toiminut sairaalapastorina lähes 40 vuotta. Vuosien aikana hän on myös vetänyt useita henkisen kasvun ryhmiä. Hän sanoo rakentaneensa teoreettisen mallin sen kokemuksen pohjalta, minkä hän on ihmisistä oppinut.

Sairaalapastori on työssään päivittäin tekemisissä ihmisen kärsimyksen kanssa, vaikka ilonaiheitakin on.

- Tässä näkyy ihmisen elämän raadollisuus, mutta sekin, miten ihmiset voivat selvitä vaikeasta tilanteesta. Kärsimyksestä voi katkeroitua tai jalostua henkisesti.

- Kirjassani korostan, miten ihminen voi henkistyä ja jalostua.

Leevi Piispa on pitkään suunnitellut kirjan kirjoittamista. Hän oli ajatellut tehdä sen eläkkeelle jäämisen kynnyksellä ja niin tapahtuukin: ensi vuonna on aika lopettaa sairaalapastorin työt ja miettiä sitten, mitä muuta voi tehdä.

- Minän kolminaisuus - heräämisen aika -kirjan johtotähtenä on filosofi Ludwig Wittgensteinin teos, jossa on seitsemän virkettä. Ihan siihen en päässyt, vaikka tiivistin niin paljon kuin voin. Nyt sivumäärä on 47.

Käsikirja ihmisyyteen

Leevi Piispan kirjaa voi pitää käsikirjana ihmisyyteen. Hän myöntää käyvänsä eräällä tavalla filosofista pamflettia itsensä kanssa vuorokauden ympäri.

- Tavallaan se on niin. Monet hienot ajatukset ovat tulleet unien kautta. Oivallukset tulevat, kun olen oikein rennossa tilassa.

- Kirja on tiivistelmä siitä henkisestä maailmasta, joka on pääni sisällä.

Älä jää oman mielipiteesi vangiksi

Piispa on vetänyt henkisen kasvun ryhmiä pitkään. Niissä ihminen tutkii itseään ja itsessään olevia henkistymisen ja kasvun esteitä.

- Sosiaalisen valheen jokapäiväisyys on yksi perusjuttu. Kun me kysymme toisiltamme, mitä kuuluu, opittu vastaus on "kiitos, hyvää", vaikka todellisuudessa asiat menisivät päin mäntyä.

- Olemme oppineet sosiaalisen valehtelemisen. Käytämme kieltä usein todellisuuspakoisesti eikä todellisuushakuisesti, mikä mielestäni on kielen tarkoitus.

- Todellinen vastaus hämmentää kysyjää, mutta eikö niin pitäisi tehdäkin? kysyy Leevi Piispa. Hän  viittaa Eeva Kilven kirjaan, jossa ohikulkija kysyy "häiritsenkö" ja saa vastaukseksi "et pelkästään häiritse, vaan järkytät koko olemassaoloani, tervetuloa".

- Minulle tämä on periaate ja näin minä koen.

Leevi Piispa opetti henkisen kasvun kursseilla heittämään mielipiteitä rohkeasti.

- Älä jää oman mielipiteesi vangiksi. Mieli on saatava puhtaaksi, jotta asiat voi heijastaa puhtaalle pohjalle. Tuuleta mielesi.