1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Yhä useammalla on rautaa suussaan

Nykyään kolmannes lapsista saa oikomishoitoa. Myös aikuiset oikovat hammasrivistöään entistä enemmän. Syyt ovat joko toiminnallisia tai esteettisiä.

Kuva: YLE

Noin kolmannes lapsista saa nykyisin oikomishoitoa, mikä on selvästi enemmän kuin parikymmentä vuotta sitten.

- Oikomishoito katsotaan nykyisin perushoidoksi ja kunnan pitää tarjota niitä, mikä osaltaan on lisännyt hoitojen määrää ja kysyntääkin, kertoo professori Pertti Pirttiniemi Oulun yliopiston hammaslääketieteen laitokselta.

Kuntien velvoite oikomishoitoihin on lisännyt varhaista puuttumista, jolloin hoitotoimenpiteet ovat asiakkaan kannalta helpompia. Peruslähtökohta julkisen puolen hoidoissa on korjata toiminnallinen haitta, joka voi olla ienärsytystä tai leukanivelen vaivaa.

- Pää- tai niskasärkyjenkin taustalla voi olla hampaisiin tai purentaan liittyviä ongelmia, jotka korjaantuvat oikomishoidolla, Pirttiniemi huomauttaa.

Myös aikuiset oikaisevat rivistöään

Myös aikuisten oikomishoidot ovat selvästi yleistyneet. Syyt voivat ovat toiminnallisia, mutta yhä useammin esteettisiä. Pirttiniemen mielestä ulkonäköön liittyvä syy on yhtä hyvä peruste oikomishoidolle kuin toiminnallinen vaiva.

- Jos hammasrivistö häiritsee ja siitä kärsii, niin miksei. Ja onhan se tutkittukin, että hampaiden ulkonäkö vaikuttaa ihmisen henkiseen hyvinvointiin.

Esteettisiä hoitoja tekevät yksityiset hammaslääkärit.

Tutti pois viimeistään kaksivuotiaana

Hammasrivistöön vaikuttaa osaltaan perimä, mutta myös ulkoisilla tekijöillä on vaikutusta. Pirttiniemi kehottaa ottamaan vakavasti ohjeen, jonka mukaan tuttia tai peukaloa ei saisi imeä yli kaksivuotiaaksi.

- Pitkittynyt tutin käyttö ja peukalon imeminen vaikuttavat leukojen kehitykseen ja vaikutukset ovat pysyviä.

Myös hengitys vaikuttaa purentaan. Suuhengitys esimerkiksi isojen risakudosten vuoksi voivat aiheuttaa purentavirheitä. Kuorsaus on yksi merkki suuhengityksestä, ja siihen pitäisi puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 

Pohjoismaiden asiantuntijat koolla Oulussa

Oikomishoidon kongressi tuo Ouluun yli 200 alan tutkijaa ja hammaslääkäriä. Nelipäiväisen tapahtuman aikana kansainvälinen asiantuntijajoukko keskittyy erityisesti kasvun ja purennan kehityksen tutkimukseen ja kliiniseen potilastutkimukseen.

Kongressi järjestetään joka toinen vuosi eri Pohjoismaissa. NOS2012 järjestetään Oulussa elokuun 22.-25. päivä.