Vihannekset talteen hapattamalla

Kesän satoa kerätään talteen parhaillaan. Marjoja pannaan pakkaseen, kenties kuivataan sieniä, joku laittaa kurkkua etikka-mausteliemeen - mutta harvempi hapattaa.

vihannekset
Sipuleita ja porkkanoita
Arja Lento / YLE

Hapatetuista kasviksista tutuin lienee hapankaali. Kirpeä vihannessäilyke jakaa mielipiteitä, mutta se on vähäkalorinen ja sisältää runsaasti C-vitamiinia. Hapankaalia saa kaupasta, mutta muita hapantuotteita voi valmistaa itse.

- Hapattamalla voi säilöä lähes kaikkia vihanneksia. Ja sieniä myös, mutta yhdessä vihannesten kanssa. Pelkkien sienten hapattaminen ei tahdo onnistua, sanoo hapansäilöntää harrastava Minna Puntala.

Hapattamine tapahtuu maitohappobakteerien avulla. Ne taas vaativat, että hyvää hygieniaa, vihanneksista irtoavaa nestettä ja oikean lämpötilan. Tarkempia ohjeita löytyy esimerkiksi Marttojen sivuilta (siirryt toiseen palveluun). Hyvä aloitusvihannes on esimerkiksi juuri kaali, joka hapattuu hyvin.

- Tuntuu, että Suomesta hapattamisen taitoa on hävinnyt, mutta esimerkiksi Virosta saa upeita hapantuotteita, esimerkiksi kurkkua, Puntala sanoo.