Seksuaalisuuden synkät kohdat kannattaa selvittää

Seksuaalisuus on monimuotoinen asia ja tärkeä osa ihmisyyttä. Parisuhteen ongelmat ilmenevätkin usein seksuaalisuuden kautta. Pari- ja seksuaaliterapeutti kannustaa puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä.

terveys
Sanna Lanki Kajaanin Kauppatorin kahvilassa
Hanne Kinnunen / Yle

Seksuaalisuus on ihanaa, kutkuttavaa, voimaannuttavaa ja luonnollista, mutta se voi olla myös hämmentävää, kamalaa tai tukahduttavaa. Kajaanilainen Sanna Lanki tekee sivutoimisesti pari- ja seksuaaliterapeutin työtä ja joutuu usein vastaamaan kysymyksiin, miksi on päätynyt opiskelemaan aihepiiriä.

- Olen itsekin pohtinut, että täytyykö olla joku selitys, että mistä tämä lähti liikkeelle. Oman työn kautta lähti halu oppia lisää, kun olen ollut Helsingissä luonnontiedelukiossa liikunnan ja terveystiedon aineenopettajana. Totesin, että en halua olla nuori punasteleva opettaja luokan edessä. Halusin kehittyä paremmaksi opettajaksi, niin lähdin hakemaan lisää koulutusta, kertoo Lanki.

Ahdistuksen takaa löytyy usein joku käsittelemätön asia. Luonnollisessa punastelussa voi Lankin mukaan olla kyse siitä, että ihminen kokee, ettei asiasta ole lupa puhua. Seksuaalisuus on hyvin herkkä ja haavoittuva alue.

- Jos ihmisellä on paineita, häpeän tunteita, syyllisyyksiä tai loukatuksi tulemisen kokemuksia, niin siinä on jotain niin keskeneräistä, että siitä ei halua puhua - tulee vastenmielinen tai ahdistava olo.

- Sitten lähdetään yhdessä tutkimaan mikä on taustalla. Oireella on aina mielekkyys ja mieli. Saan olla mielen salapoliisi, joka selvittää asiakkaan kanssa yhdessä minkälaisen lukitun oven takana synkät ja mustat asiat ovat, kuvailee Sanna Lanki sivutyötään.

Puhuminen vapauttaa

Lanki vakuuttaa, että mitä enemmän seksuaalisuudesta ja esimerkiksi parisuhteen ongelmista keskustelee, sitä vapauttavampaa ja helpompaa puhumisesta tulee, kunhan saa suunsa auki. Parisuhteen ongelmat kulminoituvatkin usein seksuaalisuuteen.

Yksi ihminen sadasta on aseksuaalinen eli sekin on normaalia, että ihminen ei ole kiinnostunut seksuaalisuudesta.

Sanna Lanki

- Onko luottamusta parisuhteessa, tulenko kuulluksi, tuleeko toiveeni ja tarpeeni nähdyksi liitossa? Jos koen arjessa, että minua loukataan, niin on hyvin todennäköistä, että kun olen intiimisti lähellä kumppania, niin se ei käykään ihan mutkattomasti. Välissä on vihaa, katkeruutta ja pettymystä, selittää pari- ja seksuaaliterapeutti Sanna Lanki.

Lankilla ei ole vielä kokemusta kainuulaisista asiakkaista, mutta koulutuksen aikana hän huomasi helsinkiläisasiakkaista, että nykyään mies lähtee aika usein hakemaan apua parisuhteeseen, kun aiemmin se oli naisten aluetta. Kaikkein hedelmällisintä pari- ja seksuaaliterapia on silloin, kun pariskunnan molemmat osapuolet ovat mukana. Se ei ole kuitenkaan ainoa malli avun hakemiseen.

- Tiedän paljon ihmisiä, jotka ovat lähteneet itse kehittymään ja kasvamaan. Ei kannata katkeroitua siihen, jos toinen ei lähde mukaan. Seksuaaliterapiaan voi tulla myös yksin asuva sinkkuihminen – voi olla luottamuspulaa, tai arkuutta ja pelkoa elämänhistoriasta johtuen. Yksin voi ja saa olla täysin tyytyväinen, kertoo Lanki.

Seksi on pieni osa seksuaalisuutta

Seksi ja seksuaalisuus menevät toisinaan ihmisiltä sekaisin. Sanna Lanki korostaa, että seksi on toimintaa ja vain pieni osa seksuaalisuutta.

- Olen pitänyt aika monta yleisöluentotilaisuutta, jossa sanon, että jos tulisin puhumaan seksistä, niin luento kestäisi kolme minuuttia. Osmo Kontula on tutkinut suomalaista seksielämää ja joskus suomalainen yhdynnän kesto oli kolme minuuttia, nyt se taitaa olla jo viisi. Seksuaalisuus on ominaisuus ja osa ihmisyyttä. Se on solutasolla, ajatuksissa ja fantasioissa. Se on hyvin monimuotoinen ilmiö, voisin vaikka viikon puhua siitä, mitä siihen sisältyy ja mitä se on, mikä on eheää ja tervettä.

Toisinaan Lankilta kysytään kuinka monta kertaa viikossa pitää harrastaa seksiä.

Saan olla mielen salapoliisi, joka selvittää asiakkaan kanssa yhdessä minkälaisen lukitun oven takana synkät ja mustat asiat ovat.

Sanna Lanki

- En voi vastata siihen, koska siihen vaikuttaa suhteen kesto ja hyvin monet asiat. Kaikki ihmiset ovat yksilöitä ja erilaisia. Ei ole listaa, mitä toteuttamalla parisuhteesta tulee onnellinen.

Sanna Lankin mukaan seksuaalisuus on yksi ihmisen monista ominaisuuksista. Jos seksuaalisuuteen liittyvät asiat eivät ole kunnossa, se vaikuttaa ihmisen terveyteen kokonaisuutena.

- Yksi ihminen sadasta on aseksuaalinen eli sekin on normaalia, että ihminen ei ole kiinnostunut seksuaalisuudesta, eikä se merkitse hänen elämässään mitään. Hän voi silti olla ahdistunut siitä. Kun ihmiselle kerrotaan, että on normaalia, että ei ole kiinnostunut seksuaalisuudesta, niin todennäköisesti hänen ahdistuksena helpottuu, muistuttaa Lanki.