1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Fenestralla jaetaan jo irtisanomislappuja käteen

Fenestran ikkunatehdas jakaa jo tänään tiistaina irtisanomislmoituksia työntekijöille Forssassa. Irtisanomisilmoituksen saa noin 110 työntekijää.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Työntekijöille jaetaan myös lomakkeet, joilla halukkaat voivat hakeutua töihin Kuopion tehtaalle. Forssan tehtaan työntekijöistä ei kuitenkaan ilmeisesti juuri kukaan ole halukas muuttamaan Kuopioon.

Fenestra ajaa Forssan tehdastaan alas nopeasti, tuotantolinjoja puretaan jo syyskuussa ja ne otetaan heti lokakuussa käyttöön Kuopiossa. Fenestran Kuopion tehtaaltakin on parhaillaan lomautettuna useita kymmeniä työntekijöitä.

Maanantaina fenestralaiset osoittivat mieltään ja lähtivät työpaikoiltaan heti, kun olivat kuulleet tehtaan johdon päätökset Forssan tehtaan lakkauttamisesta. Nyt työt Fenestralla ovat jälleen käynnistyneet.

Fenestran mielestä Forssan tuotannon siirtäminen Kuopioon on tehokkain tapa saada ikkunaliiketoiminta kannattavaksi. Fenestra rakennutti Forssaan uuden modernin tehtaan viitisen vuotta sitten.

Äkillisen rakennemuutostuen saamista tutkitaan

Valtiovalta selvittää jo äkillisen rakennemuutoksen tuen mahdollisuuksia Forssan seudulle. Seutukunnalle on myös jo perustettu oma rakennemuutostyöryhmä, jonka tehtävänä on pohtia avun saamista työttömiksi jääville Fenestran työntekijöille. Työryhmä kokoontuu ensi viikolla.

Siitä, myöntääkö valtiovalta Forssalle äkillisen rakennemuutoksen statuksen, ei vielä ole tietoa.

Forssan seutu oli viime vuosikymmenen loppupuolella äkillisen rakennemuutoksen aluetta kaksi vuotta. Tuolloin valtio avusti seudun yrityksiä yli viidellä miljoonalla eurolla. Forssan Seudun Kehittämiskeskuksen toimitusjohtaja Timo Lindvall sanoo, että myös nyt Fenestran tehtaan lakkauttamisen jälkeen perusteet äkilliseen rakennemuutostukeen ovat olemassa.

- Kyllä varmaan olisi, olen juuri keskustellut tästä ministeriöön. Perusteita olisi siinä mielessä, että vaikka muualla isot paukut ovat tulleet kertarytinällä, niin meillä vuoden 2005 jälkeen työpaikat ovat lähteneet pienempinä palasina. Varmasti kuitenkin toistatuhatta työpaikkaa on mennyt, arvelee Lindvall.