Laki löyhentyy - kuka tahansa saa opettaa autolla ajoa

- Se ei kuulu viranomaisille, jos joku päättää tienata ajo-opetuksella rahaa, sanoo ylikonstaapeli.

Kotimaa
Ajo-oppilas ja -opettaja liikenteessä.
Ajokortti vaatii ensi vuonna selvästi enemmän ajotunteja, mikä nostaa autokouluissa kurssimaksua arviolta joillakin sadoilla euroilla. Markku Ulander / Lehtikuva

Suuri ajo-opetusuudistus sallii kenen tahansa opettaa autolla ajamista. Tällä haavaa poliisi voi antaa opetusluvan vain perheenjäsenelle. Laki perheenjäsenyydestä on niin tiukka, etteivät vanhemmat saa opettaa esimerkiksi omaan kotiin jo muuttanutta nuorta.

Ensi vuonna on astumassa voimaan laki, joka poistaa perheenjäsenyysvaatimuksen. Samaa kotiosoitetta tai sukulaisuutta lakiteksti ei jatkossa siis vaadi, vahvistaa ylitarkastaja Mika Hotti Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista.

Opettaa saa silloin vaikka naapuri, seurustelukumppani tai tuiki tuntematon. Mitä tämä siis käytännössä tarkoittaa - näkyykö ruokakauppojen ilmoitustauluilla jatkossa "annetaan ajo-opetusta" -lappusia?

Jokaisen oppilaan kohdalla joutuu käymään saman tentin läpi.

Olli Salovaara

- Eihän sitä vielä tiedä. Poliisi tekee päätöksen, kenelle ajo-opetusluvan myöntää, Hotti toteaa.

Helsingin poliisissa ajo-oikeusvalvontaa tekevä ylikonstaapeli Olli Salovaara myöntää, että poliisin näkökulmasta ajo-opetuksella saa tehdä vaikka sivubisnestä. Lupa on voimassa yhdeksän kuukautta kerrallaan.

- Kuka tahansa voi opettaa ketä tahansa, eikä lakiin ole käsittääkseni tulossa ylärajaa ajoluville, ylikonstaapeli Salovaara kommentoi.

- Se ei kuulu viranomaisille, jos joku päättää tienata ajo-opetuksella rahaa.

Ajokortti vaatii ensi vuonna selvästi enemmän ajotunteja, mikä nostaa autokouluissa kurssimaksua arviolta joillakin sadoilla euroilla. Yksityisopetuksessa ajokortti saattaa jatkossa siis tulla vielä huomattavammin halvemmaksi kuin nyt.

Autokoulut eivät ole nostaneet meteliä lakimuutoksesta - se nimittäin vaatii luvan saaneet opettajatkin autokoulun penkille. Tammikuusta lähtien opettajan ja opetettavan olisi yhdessä istuttava "opetuslupaopetusta tukevaan opetukseen". Tätä sanahirviötä ei nykylaissa ole.

- Jokaisen oppilaan kohdalla joutuu käymään saman tentin läpi, Salovaara sanoo.