1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksan nuorisovankiloissa viidakon lait

Tappelut, kiusaaminen ja seksuaalinen hyväksikäyttö ovat liian yleisiä Saksan vankiloissa, käy ilmi Ala-Saksin Kriminologian tutkimuslaitoksen selvityksestä. Deutsche Wellen mukaan laitos sulkisi sellien ovet aina kun vartijat eivät ole paikalla.

Aggressiivisuuden määrää saksalaisissa vankiloissa selvittäneet tutkijat ovat yllättyneitä tutkimustuloksistaan: Neljännes vangeista kertoi kohdanneensa väkivaltaa tutkimusta edeltäneen kuukauden aikana. Nuorten vankien kohdalla luku on entistäkin synkempi - väkivallan kokemisesta raportoi puolet nuorisovankiloissa olevista rikollisista.

Myös seksuaalisen hyväksikäytön määrä vankiloissa on erittäin suuri, kertoo johtaja Christian Pfeiffer tutkimuksen tehneen Ala-Saksin Kriminologian tutkimuslaitoksesta. Vangeista seitsemän prosenttia ilmoitti joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi.

Pfeiffer piti järkyttävänä sitä, miten yleisesti väkivaltaa ilmeni sellaisissa osissa vankiloita, joissa vartijat voivat seurata tapahtumia koko ajan. Väkivallasta ilmoitettiin toki myös paikoista, joissa valvova silmä ei näe kaikkea, kuten pesuhuoneista, työskentelytiloista ja yhteisselleistä.

Julma nuoriso

- Vankiloiden nuoriso-osastoilla esiintyvä erittäin julma väkivalta osoittaa selvästi, että kasvatuskäsityksemme on väärä, Pfeiffer sanoo.

Hänen mukaansa viidakon laki ottaa vallan heti, kun ovet sulkeutuvat ja vartijat eivät näe mitä tapahtuu. Maksajiksi joutuvat heikoimmat, kun vahvemmat vangit pönkittävät mainettaan kovanaamoina.

Tutkimuslaitos vaatiikin, että ajatusta yhteisöasumisesta mietittäisiin uudelleen. Se lisäisi valvontakameroiden määrä ja pitäisi sellien ovet auki vain silloin, kun henkilökunta on paikalla. Väkivaltaan syyllistyviltä vangeilta voitaisiin puolestaan rajata oleskelutilaa.

Alasaksilainen tutkimuslaitos vastustaa lisäksi vankiloiden henkilökunnan vähentämistä. Näkemykseen yhtyy myös Saksan vankilatoimihenkilöiden järjestön johtaja Anton Bachl. Hänen mukaansa saatavilla olevia tutkimustuloksia pitäisi käyttää hyväkseen - aikana jolloin vankien määrä on laskussa.

Tutkimustuloksista kiistaa

Kaikki eivät kuitenkaan niele tutkimuksen väitteitä sellaisinaan. Nordrhein-Westfalenin ja Baden-Württembergin osavaltioiden oikeusministeriöt kiistävät väkivaltailmiön yleisyyden vankiloissaan. Esimerkiksi Nordrhein-Westfalenissa oli viime vuonna yli 48 000 vankia, mutta väkivaltailmoituksia tehtiin ministeriön mukaan vain 587. Baden-Württembergissa puolestaan rekisteröitiin 30 väitettyä pahoinpitelyä, mikä on puolet vähemmän kuin vuonna 2005.

Christian Pfeifferin mukaan luvut kertovat kaunistellusta tutkimuksesta.

- Olen yllättynyt, että ministeriöt olivat tarpeeksi rohkeita kertomaan julkisesti kaikkien edessä, että "kaikki on täällä paremmin" - vaikka heillä ei ole kunnollista pohjaa väitteilleen, Pfeiffer sanoo.

Nimettömään kyselytutkimukseen osallistui 6 400 vankia 33 vankilasta. Tutkimus tehtiin viidessä Saksan kuudestatoista osavaltiosta. Nordrhein-Westfalen ja Baden-Württemberg eivät olleet mukana tutkimuksessa.