1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pankki sulkee lainahanan maksuhäiriöiseltä pikavippaajalta

Yhä useampi hakee neuvoja maksuhäiriöihin. Velallisten neuvonta kasvaa, mutta pankkisaleja maksuongelmaiset karttavat. Rahoitustiimin vetäjä Markku Toijala Kokkolan Osuuspankista pitää yllättävänä, että pankin tiskiltä on tänä kesänä hakenut lainaa vain muutama, joka on joutunut pikavippien takia maksuongelmiin. Toijalan mukaan pankin luottohanat menevät näissä tapauksissa tavallisesti kiinni.

Kotimaan uutiset
Pikavippihakemus kännykän näytöllä.
Yle Uutisgrafiikka

Markku Toijalan mukaan joskus neuvotteluissa käy ilmi, että asiakas ei ole pystynyt maksamaan pikavippejään.

- Tietysti siinä tulee miettineeksi, voiko kierteen tällä katkaista vai onko tämä vain tilapäinen ratkaisu. Jatkuuko tilanne, kun saadaan pikavipit maksettua pois. Tottakai asiakkaan kanssa keskustellaan, mitä tämä tarkoittaa.

Pankista lainaa hakeva pikavippaaja on Toijalan mukaan joutunut lainakierteeseen ensin hetken mielijohteesta.

- Hän tarvitsee satasen ja saa sen kännykällä. Kun maksaminen tulee vaikeaksi myöhemmin, otetaan uutta pikavippiä ja kierre on valmis.

- Pääsääntöisesti henkilöt, jotka hallitsevat oman rahankäyttönsä, saavat tyrehdytettyä sen itse. Sen takia heitä ei sitten pankin tiskillä kovin pajon näy.

Markku Toijala pitää suomalaisia tunnollisina, ja pikavipinkin saaja sen yleensä kunnialla maksaa, eikä maksuhäiriötä tule.

- Toisaalta jos pankkipuolella huomataan, että moisesta syystä on aiheutunut maksuhäiriö, niin silloin pankinkin maksuhanat menevät kiinni, sanoo Toijala.

Luotonantoa kiristetty ja marginaaleja korotetaan

Kansainvälinen taloustilanne on johtanut siihen, että myös Kokkolan Osuuspankissa on kiristetty luotonantoa. Toijalan mukaan siten noudatetaan tarkemmin kriteerejä, jotka ovat aina olleet olemassa.

- Sääntöjä tulkitaan entistä tarkemmin varsinkin niissä tilanteissa, joissa jokin riski asiakkaan kautta häämöttää.

Lainarahan hinta nousee monissa pankeissa, vaikka korot pysyvät alhaalla.

- Kun pankeille säädetään uusia kustannuksia, ja korkotaso on matala, on ollut pakko kiristää luotonantoa muulla tavalla, eli lainojen marginaalia korottamalla. Se hillitsee osaltaan luotonantoa, sanoo Markku Toijala.

Lue seuraavaksi