Näin Suomi hyötyy Venäjän WTO-jäsenyydestä

Venäjästä tuli keskiviikkona Maailman kauppajärjestön, WTO:n jäsen monen vuoden väännön jälkeen. Suomelle suuren naapurimaan liittyminen kauppajärjestöön tuo paljon etuja.

talous
Näin Suomi hyötyy Venäjän WTO-jäsenyydestä -grafiikka.
Jyrki Lyytikkä / Yle Uutisgrafiikka

Ulkoasiainministeriön mukaan Suomen ja Venäjän väliseen kaupankäyntiin liittyvien mielivaltaisuuksien pitäisi hävitä viimeistään Venäjän WTO (siirryt toiseen palveluun)-jäsenyyden myötä.

- Konkreettisin vaikutus Venäjän WTO-jäsenyydestä on ennakoitavuus. Eli kun olet mennyt rajalle tavaran kanssa ja ennen on tullut vastaan yllättävä määräys, jonka mukaan sinun on vietävä tavarasi jonnekin toiselle tulliasemalle, jopa satojen kilometrien päähän. Enää se ei ole mahdollista. Tai on, mutta siitä pitää ilmoittaa hyvissä ajoin, kertoo ulkoasiainministeriön kaupallinen neuvos Mia Hurtta (siirryt toiseen palveluun).

Suomalaiset yritykset hyötyvät myös laskevista vientitulleista. Suomi vie Venäjälle muun muassa kemianteollisuuden tuotteita, koneita ja elintarvikkeita.

Myös Venäjän tuontitullit alenevat. Venäjän tuonti Suomeen on hyvin yksipuolista ja koostuu lähes kokonaan jalostamattomista raaka-aineista, kuten öljystä, metalleista ja puusta.

Tullimaksujen alennukset alkavat näkyä jo tällä viikolla, kun esimerkiksi alemmat puutullit laskevat. Iso osa tullialennuksista tapahtuu asteittain, siirtymäaikojen jälkeen ja myös iso osa tullimaksuista on jo WTO:n vaatimalla tasolla.

Yritykset Venäjälle

Ulkoasiainministeriössä uskotaan, että suomalaiset suuryritykset lähtevät uudella asenteella mukaan Venäjän markkinoille.

- WTO-jäsenyys herättää luottamusta, koska yritykset tietävät nyt, että on olemassa säännöt ja jos niitä ei noudateta, niin lopuksi voidaan mennä WTO:n riitojen ratkaisuun ja vaatia oikeutta, luonnehtii ulkoasiainministeriön kaupallinen neuvos Mia Hurtta.

Kuluttajille vaikutukset ovat ainoastaan epäsuorat ja ne tapahtuvat pidemmällä aikavälillä.

Mia Hurtta

Ulkoministeriö ei usko, että pienet yritykset hyötyvät ainakaan aluksi juurikaan naapurimaan WTO-jäsenyydestä. Mutta suurempien yritysten esimerkki ja onnistumiset saattavat kannustaa pienempiä yrityksiä investoimaan Venäjän kauppaan.

Tavallisen suomalaiseen vaikutukset epäsuoria

Venäjän WTO-jäsenyys ei aiheuta Suomessa suuria ihmeitä, jos ajatellaan tavallista veronmaksajaa.

- Kuluttajille vaikutukset ovat ainoastaan epäsuorat ja ne tapahtuvat pidemmällä aikavälillä. Kaikki riippuu siitä, lisääntyykö Venäjän WTO-jäsenyyden ansiosta Suomen, EU:n ja Venäjän kaupallinen vuorovaikutus, sanoo kaupallinen neuvos Mia Hurtta.

Hänen mukaansa on täysin mahdollista, että Venäjä keskittyy vain suojaamaan omaa talouttaan ulkopuolisillta WTO-sääntöjen puitteissa.

- Jos Venäjä lähtee mukaan liberalisoimaan talouttaan, niin kyllähän se lisää taloudellista vuorovaikutusta. Tätä kautta Suomi saa lisätuloja kaupankäynnistä ja uusia yrityksiä lähtee mukaan viemään tavaraa ja investoimaan Venäjälle, sanoo Hurtta.