1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Flash mob -ilmiö riistäytyy käsistä

Rikolliset ovat keksineet käyttää yllätysperformansseja hyödykseen. Osa ihmisistä on jo kyllästynyt joutumaan tahtomattaan keskelle yleistyviä tanssispektaakkeleita. Oma ongelmansa on, kun yllätystempaukseen tunkee tuhansia.

Ukrainalaiset nuoret tanssivat rauhan puolesta järjestetyssä flash mob -tapahtumassa Kiovassa syyskuussa 2009. Kuva: Sergei Dolzhenko / EPA

Netissä salaa sovitut flash mob -tempaukset ovat keränneet paljon harrastajia maailmalla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa suosittu ajanviete on tuonut muassaan kielteisiäkin lieveilmiöitä.

Tavallisimmillaan flash mob -tempaukseen osallistuu satoja salaisen koollekutsun houkuttamia, jotka esimerkiksi tanssivat tai laulavat sovitulla hetkellä supermarketissa, aukiolla tai muulla julkisella paikalla. Nopean performanssin jälkeen osallistujat hajaantuvat kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tarkoitus on kummastuttaa ohikulkijoita.

Ilahduttavat arjen piristäjät ovat innoittaneet viranomaisten harmiksi myös pahoissa aikeissa olevia. Yhdysvalloissa esimerkiksi oregonilainen Portlandin kaupunki antoi viime viikolla luvan pidättää ryöstötempaukseen osallistuvia nuoria. Näpistelijät olivat iskeneet flash mob -hengessä yhtäaikaisesti muun muassa myymälöissä, ostoskeskuksessa ja julkisessa liikenteessä, kertoo sanomalehti Oregonian.

Heinäkuussa nuoriso varasti tuhansien eurojen arvosta farkkuhousuja vaateliikkeeseen tehdyssä "flash rob" -ryöstössä Chicagossa.

Uusnatseja ja kiusaannusta

Flash mob on kuluvan vuosikymmenen Macarena. Ja sen täytyy loppua.

Molly Brown

Poliittisiin tarkoituksiin flash mobin ovat keksineet valjastaa ainakin saksalaiset uusnatsit. Pikamielenosoituksissa osallistujat pukeutuvat mustiin kaapuihin ja valkoisiin naamioihin, kantaen soihtuja ja kansallismielisin tekstein koristeltuja kylttejä. Näytös on toistunut useissa saksalaiskaupungeissa.

Nettikeskustelun sävy flash mobista on viime aikoina muuttunut nyrpeäksi.

- Sadoilla ei-osallistuvilla on kasvoillaan kauhistuneet ja vaivaantuneet hymyt, kuvailee Geekwire-sivustolla bloggaava Molly Brown.

- Flash mob on kuluvan vuosikymmenen Macarena. Ja sen täytyy loppua.

Ilmiöllä on kuitenkin vahva kannattajakuntansa. Joskus suosio on liiankin suurta - joulun alla 2010 kalifornialainen ostoskeskus evakuoitiin, kun tuhannet joululaulutempaukseen osallistuvat aiheuttivat vaarallisen väentungoksen.

Suomessa flash mob -kokoontumisia on harvakseltaan. Eniten huomiota lienee saanut Finlandia-hymni Helsingin rautatieasemalla, joka kuvattiin vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston kampanjamainokseksi televisioon.