1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

Kaivos perusteilla Natura-alueelle

Sodankylän Viiankiaavan Natura-alueelle suunnitellaan nikkelikaivosta. Luonnonsuojelijat vaativat kaivosyhtiön malminetsintäluvan peruuttamista

Ajankohtainen kakkonen
Luontoaktivistit Seppo Aikio ja Riikka Karppinen tutkimassa koeporausten jälkiä Sodankylän Viiankiaavalla
Seppo Aikio ja Riikka KarppinenYle

Lapin luonnossuojelupiiri vaatii kaivosyhtiö AA Sakatti Mining Oy:n malminetsintäluvan peruuttamista Sodankylän Viiankiaavalle. Korkeimmalle hallinto-oikeudelle tekemässään valituksessa luonnonsuojelijat syyttävät kaivosyhtiötä lupaehtojen vastaisesta toiminnasta.

Yhtiö on löytänyt Viiankiaavalta merkittävän nikkeliesiintymän ja suunnittelee kaivostoiminnan aloittamista. Viiankiaava on poikkeuksellisen komeaa aapa-aluetta, johon kuuluu tuhansia hehtaareja Natura-soidensuojelualuetta.

Luonnonsuojelijoiden havaintojen mukaan yhtiö on on tehnyt kairauksia sulan maan aikana Natura-alueella ja laiminlyönyt lupaehtojen vaatimaa raportointia.

Sodankyläläiset luontoaktivistit Riikka Karppinen ja Seppo Aikio löysivät toukokuussa Viiankiaavan Natura-alueelta telaketjun jälkiä, katkottuja puita, kairausjälkiä ja -jätteitä.

”Kuvasimme todisteet ja ilmoitimme asiasta valvoville viranomaisille. Ikävä vain, että he eivät oikein uskoneet meitä.”

Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa AA Sakatti Mining Oy:n toimitusjohtaja Bo Långbacka myöntää, että yhtiö on kairannut sulan maan aikana Viiankiaavan Natura-alueella.

”Kairasimme siellä muutaman kerran viime syksynä. Saimme luvan maan omistajalta Metsähallitukselta”.

Ympäristöministeriö yllättyi

Ympäristöministeriön ylijohtaja Timo Tanninen on yllättynyt kaivosyhtiön ja Metsähallituksen keskinäisestä sopimisesta.

”En nyt lähde erotuomariksi siitä, onko kyse työtapaturmasta vai tietoisesta luparikkomuksesta. Selvää on kuitenkin, että ympäristöministeriön vuonna 2010 myöntämä lupa sallii syväkairaukset Natura-alueella ainoastaan talvella maan ollessa jäässä tai lumen alla.”

Ympäristöministeriön kaivosyhtiölle 1.12.2010 myöntämä lupa päättyi elokuun puolivälissä, ja uusi ministeriön 15.6. myöntämä jatkolupa saa lainvoiman vasta korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun jälkeen.

”Myönsimme uuden luvan ennen kuin tiesimme kaivosyhtiön aiheuttamista maastovaurioista. Nyt Lapin luonnossuojelupiiri vaatii joko luvan peruuttamista tai sen uudelleen käsittelyä. Puimme lähiaikoina asian kunnolla läpi ja päätämme sitten jatkotoimista”, ylijohtaja Timo Tanninen sanoo.

Valtava nikkeliesiintymä Natura-alueella

Kaivosyhtiö AA Sakatti Mining Oy kertoi viime syksynä löytäneensä valtavan nikkeliesiintymän Sodankylän pohjoispuolelta Viiankiaavalta. Toimitusjohtaja Bo Långbackan mukaan esiintymä on Suomen oloissa varsin merkittävä.

”Olemme poranneet siellä jopa kilometrin syvyyteen ja löytäneet perusmetalleja, kuparia, nikkeliä, platinaa ja hiukan kultaa.”

Viiankiaavan nikkelilöydöstä on arvioitu jopa Euroopan suurimmaksi. Sen alle jää 6700 hehtaaria Naturaan kuuluvaa soidensuojelualuetta.

”Viiankiaavan luonto on hyvin herkkä, ja sieltä löytyy 314 uhanlaista lajia. Lisäksi aapa on merkittävä lintualue”, Lapin Ely- keskuksen ylitarkastaja Ari Neuvonen muistuttaa.

Raportointi puutteellista

Lapin luonnonsuojelupiirin korkeimmalle hallinto-oikeudelle lähettämässään valituksessa otetaan esiin myös kaivosyhtiön puutteellinen raportointi.

Ympäristöministeriön myöntämän malminetsintälupa edellyttää, että ”toiminnanharjoittajan tulee kuvata kaikki kairausreiät ja toimittaa kuvat sijaintitietoineen Metsähallituksen Lapin Luontopalvelulle ja Lapin Ely-keskukselle”.

Ylitarkastaja Ari Neuvosen mukaan kaivosyhtiö ei ollut toimittanut näitä dokumentteja Lapin Ely-keskukseen määräaikaan mennessä.

”Saimme ne vasta heinäkuun 10. päivä. Silloin ympäristöministeriö oli jo myöntänyt AA Sakatti Mining Oy:lle jatkoluvan malminetsintään.”

Sodankyläläiset luontoaktivistit Riikka Karppinen ja Seppo Aikio arvostelevat kovin sanoin valvovien viranomaisten toimintaa.

”Kovin harvoin sieltä tulee tarkastajia kentälle katsomaan, mitä täällä oikein tapahtuu. Silloin kun tulevat, ovat yleensä kaivosyhtiön miesten kanssa yhtä pataa. Toivottavasti Talvivaara opettaa; siellä EU-komissio panee vastuulliset virkamiehet tiukoille.”

Lapin Ely-keskuksen ylitarkastaja Ari Neuvonen puolustautuu.

”Me emme pysty jalkautumaan maastotarkastuksiin. Työvoimastamme on viime aikoina viety viidennes. Resurssimme eivät yksinkertaisesti riitä.”

Lue seuraavaksi