1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Venäjästä kauppajärjestö WTO:n jäsen

Venäjän jäsenyys Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa tulee virallisesti voimaan tänään keskiviikkona. Venäjä on ollut viimeinen merkittävä teollisuusmaa, joka ei ole ollut kauppajärjestön jäsen. Tie jäsenyyteen on ollut pitkä ja kivinen, sillä jäsenyyspyrkimykset alkoivat jo presidentti Jeltsinin kaudella 1990-luvun alussa.

talous
Venäjän talousministeri Elvira Nabiulina ja WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy.
Venäjän talousministeri Elvira Nabiulina ja WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy allekirjoitettuaan Venäjän liittymissopimuksen WTO:n kanssa joulukuussa 2011.Martial Trezzini / EPA

Venäjän talousministeri Elvira Nabiulina ja WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy olivat yhtä hymyä julistaessaan viime joulukuussa Genevessä, että viimeiset esteet Venäjän jäsenyydelle kauppajärjestössä oli raivattu pois. Viimeinen kanto kaskessa oli ollut Venäjän pitkäaikainen riitely eteläisen kiistakumppaninsa Georgian kanssa. Maat sopivat lopulta viime vuoden marraskuussa, että sveitsiläinen yritys toimii puolueettomana valvojana maiden välisessä kaupassa.

Jäsenyys ongelmallinen Venäjän kevyelle teollisuudelle

Talousministeri Nabiulina myönsi jo joulukuussa, että kiistattomien hyötyjen ohella WTO-jäsenyys aiheuttaa Venäjän teollisuudelle myös tiettyjä sopeutumisongelmia. Eniten jäsenyydestä hyötyvät energia- ja metalliteollisuus. Jäsenyyden puuttumisen arvioidaan aiheuttaneen öljy-, kaasu-, ja terästeollisuudelle noin kahden miljardin euron vuotuiset tulonmenetykset. Monille kulutustavaraa tuottaville sektoreille jäsenyys voi sen sijaan aiheuttaa ongelmia, sillä Venäjän oma tuotanto ei useinkaan ole kilpailukykyistä halvempaa ja parempilaatuista tuontitavaraa vastaan.

Venäjällä arvioidaan olevan lähes 500 paikkakuntaa, joiden talous on kokonaan yhden tuotantolaitoksen varassa. Niiden sulkeminen aiheuttaisi mittavia sosiaalisia ongelmia. Venäjä onkin suojannut merkittäviä osia teollisuudestaan kilpailulta ainakin viiden vuoden siirtymäajaksi.

WTO tukee Venäjän kansalaisyhteiskunnan rakentumista

Venäläisen pankkiiriliikkeen Renaissance Capitalin ekonomistin Ivan Tshakarovin mielestä WTO-jäsenyys muuttaa pitkällä aikavälillä olennaisesti Venäjän liike-elämän ilmapiiriä.

Ulkomaiset sijoittajat ovat toistuvasti valittaneet maan lainsäädännön arvaamattomia muutoksia, oikeuslaitoksen toimimattomuutta, virkamiesten lahjottavuutta ja vähemmistöosakkaiden heikkoa suojaa yrityksissä. Kaikkeen tähän WTO-lainsäädäntö lupaa muutosta.

Toinen venäläinen taloustieteilijä Atanas Bostandijev arvioi WTO-jäsenyyden kiihdyttävän Venäjän talouskasvua noin prosenttiyksikön verran vuodessa. Vaikka monet Venäjän teollisuuden haarat tulevat kärsimään kovenevasta kilpailusta, niin venäläinen kuluttaja myös hyötyy.

Ainakin seitsemänsadan tuontituotteen tulleja lasketaan tai ne poistetaan kokonaan. Keskimääräinen tullimaksu alenee nykyisestä kymmenestä prosentista seitsemään. Vientimahdollisuuksien parantumisen lisäksi länsi hyötyy Bostandijevin mielestä erityisesti Venäjän palvelusektorin avautumisesta.

Ulkomaisille yrityksille tulee aivan uudenlaiset mahdollisuudet tunkeutua muun muassa Venäjän pankki-, asianajo- ja tietoliikennemarkkinoille. Venäjä sallii ensi kertaa ulkomaisessa omistuksessa olevien pankkien toiminnan maassa. Bostandijev pitää niin ikään hyvin merkittävänä Venäjän vahvistumista oikeusvaltiona. WTO-sääntöjen mukaan tulevat kauppakiistat selvitetään vastaisuudessa riippumattomassa välityselimessä, eikä Venäjän oikeuslaitos voi enää ratkaista kiistoja yksin.

Lue seuraavaksi