Yrittäjyydellä ei yksin ratkaista Suomen työttömyysongelmaa

Työttömiä työnhakijoita on tällä hetkellä maassamme hieman enemmän, kuin vuosi sitten samaan aikaan. Työttömäksi jääminen  on ihmiselle aina raskas isku,  asuipa hän missä päin Suomea tahansa. Mutta työttömänä oleminen ei ole samanlaista Suomussalmella ja Helsingissä.

työttömyys
Mikä tilanne on jos olet työtön, rimpuilet yhteiskunnan tukiverkossa, olet  tukityöllistetty tai  leipäjonossa?
YLE / Marianne Mattila

Työ- ja elinkeinotoimistojen tilastojen mukaan työttömiä työnhakijoita on maassamme tällä hetkellä noin 280 000, mutta toisenlaisiakin arvioita työttömien määrästä on.

- Työttömiä on oikeasti lähemmäs 500 000, sanoo Kajaanissa vieraillut Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön TVY:n toiminnanjohtaja Lea Karjalainen.

- Meidän mielestämme luku on huomattavasti suurempi siksi, että 280 000 työttömästä puuttuvat ne työttömät, jotka ovat mukana työvoimapoliiittisissa toimenpiteissä ja ne, jotka ovat uusien palvelulinjojen ulkopuolella, Karjalainen muistuttaa.

Töitäkin on tarjolla

Vaikka työttömien määrä on kasvussa, Suomessa on silti myös työtä tarjolla. Tällä hetkellä avoimia työpaikkoja valtakunnan tasolla on liki 55 000. Usein vain työmarkkinoiden tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa. Tästä esimerkkinä on Kainuu, jossa työvoimaa tarvitsevat alat ovat muuttuneet. Perinteisiltä aloilta kuten teollisuudesta ja rakentamisesta on siirrytty palvelutyön, kaupallisen-, hoito- ja sosiaalialan töihin.

- Uudelleen kouluttautuminen on tätä päivää. Lisäksi kaivosteollisuus on yhä merkittävämpi työllistäjä Kainuussa. Koulutusta vain pitäisi kaivoasalalle olla myös Kainuussa samalla tavalla kuten Lapissa, Karjalainen toteaa.

Yrittäjyys ei sovi kaikille

Ihmisten kannustaminen yrittäjyyteen on pitemmän aikaa ollut voimakasta. Elinkeinoelämän ja politiikan johtohahmot ovat monissa puheissaan korostaneet, että yrittäjyydellä maa saadaan nousuun. Totuus kuitenkin on, että kaikki liikeideat eivät johda menestyvän yrityksen syntyyn ja kaikista ei yksinkertaisesti ole yrittäjiksi.

- Monilla aloilla kuten rakennusalalla ei duunareita enää kohta palkata, vaan työt teetätetään ns. yhden miehen firmoilla. Tämä johtaa usein epäterveeseen tilanteeseen ja siihen, että vaikka ihmisellä on oma yritys, ei hän silti saa siitä elantoaan, Lea Karjalainen muistuttaa.

Työttömät eri asemassa

Työttömäksi jääminen on ihmiselle aina raskas isku, asuipa hän missä päin Suomea tahansa. Mutta työttömänä oleminen ei ole samanlaista Suomussalmella ja Helsingissä.

- Pääkaukunkiseudulla työtön on hyvin nopeasti ruokajonossa. Mitään ei pysty tekemään ilman euroa. Lasi vettä maksaa vähintään euron ja yleisessä vessassakin käymisestä joutuu pulittamaan jopa kaksi euroa. Monet ovat täysin toimeentulotukiriippuvaisia, koska esimerkiksi vuokrat ovat nousseet huimasti. Usein työttömän elinpiiri kutistuu vain siihen pieneen lähiöön jossa asuu, Karjalainen sanoo.

- Olen sata varma siitä, että Suomussalmella asuvalla ihmisellä on tuhat kertaa enemmän mahdollisuuksia kuin sillä, joka on työttömänä pääkaupunkiseudulla, Lea Karjalainen toteaa.