Hanhiparvet herättävät ärtymystä - mutta sympatiaakin

Vaikka hanhet ja kokkolalaiset joutuvat viettämään muutamia viikkoja sulassa sovussa uimarannalla ja puistoalueella, ei kaikkien alkuasenne ole kielteinen. Toinen saattaa kauhtua jätöksissä muhivaa tautiriskiä, kun toinen ihastelee kaunista ja rauhallista eläintä.

hanhet
Hanhet ja kokkolalaiset joutuvat viettämään sulassa sovussa ainakin muutaman viikon, ennen kuin lintujen syysmuutto koittaa.
Yle / Kalle Niskala
Hanhet ja kokkolalaiset joutuvat viettämään sulassa sovussa ainakin muutaman viikon, ennen kuin lintujen syysmuutto koittaa.

Susanna Cederberg ja Teija Honkonen kokoontuvat säännöllisesti lasten kanssa Kokkolan Merirosvopuistoon. Leikkipaikan viheralueilla majailevat yli sata valkoposki- ja kanadanhanhea herättävät Cederbergissä puistatuksia.

- Onhan se riski olemassa, että lapset pääsevät räpläämään ulosteita tai sitten sitä kulkeutuu kotiin kengänpohjissa tai vaunujen renkaissa. Käy mielessä, että mitä ulosteet voivat oikein aiheuttaa, Cederberg pohtii.

Tiistaina naiset olivat levittäneet leikkipuiston hiekalla viltin ja sille piknik-tarvikkeet.

- Eväiden mukana voi mennä suuhun vähän muutakin, naurahtaa Cederberg ja katsoo pieniä lapsiaan, Lilliä ja Lottaa.

Ei pelkkä ongelma

Teija Honkanen ei halua keskittyä pelkkään jätösongelmaan.

- Nehän ovat kauniita ja jaloja lintuja, meidän Kallekin ihasteli niitä kaukaa ja olisi käynyt "puhuttelemassa", jos olisivat liki päästäneet, Honkonen summaa.

Silti Cederberg ei lämpene, mutta myöntyy hiukan.

- Ne olisivat ihan siedettäviä, jos niitä olisi kymmenen tai kaksikymmentä, mutta että satapäin ja levittäytyvät vielä koko Meripuiston alueelle. Se on vain liikaa.

Loppujen lopuksi molemmat päätyvät toteamaan, että linnut eivät aiheuta ongelmaa tai häiriötä, vaan jätökset.

Ammattiopiston opiskelijat heittelivät frisbeegolf-nurmella kilpaa ja väistelivät hanhen ulosteita.

- Ei tämä oikeastaan haittaa, mutta se harmittaa, että leirintäalueen jalkapallokentälle ei päästy, kun kenttä oli täynnä jätöksiä. Eihän tässä oikein kenkiä voi ottaa jalastaan, kommentoi Ida Väyrynen.

Kokkolan ympäristösihteeri Juhani Hannila uskoo, että myöhästyneet puinnit ovat tuoneet hanhet nyt edellisvuosia suuremmalla parvella Kokkolan Meripuistoon.

- Tämä on niille varmaankin vaihtoehtoinen ruokailupaikka. Nehän ovat kasvissyöjiä ja nurmi maistuu, Hannila kertoo.