Puurakentamisen koulutus uudistuu

Puurakentamisen ammattilaisista on pulaa. Työ- ja elinkeinoministeriö miettii uudistuksia alan koulutukseen.

Kotimaa
Mies katsoo tietokoneruutua
Yle / Juha Korhonen

Kouvola haluaa korvata paperiteollisuudesta menetetyt työpaikat puurakentamisella. Metsäteollisuudesta on hävinnyt seitsemän vuoden sisällä 4 000 työpaikkaa.

Nykyisellään rakennusalan koulutus ei riitä tuottamaan tarpeeksi ammattilaisia.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu ei ole kouluttanut riittävästi osaajia puurakenteiden suunnitteluun, sanoo puurakentamiseen erikoistuneen Wood Academy -hankkeen projektipäällikkö Pekka Malinen.

- Esimerkiksi rakennusinsinöörien koulutuksessa pitäisi satsata huomattavasti enemmän mahdollisuutta erikoistua puurakentamiseen, sanoo Pekka Malinen.

Rakennusinsinöörien koulutuksessa pitäisi satsata huomattavasti enemmän mahdollisuutta erikoistua puurakentamiseen.

Pekka Malinen

Muotoilijaksi valmistuneen Matti Vaskimon mielestä opiskelijan oma kiinnostus puurakentamiseen on oleellista.

- Materiaalituntemusta ja materiaalioppia sopisi olla (koulutuksessa) hieman enemmän, mutta opiskelijasta itsestään tämä on kiinni, että kuinka hyvin hän haluaa jonkin tietyn asian oppia, sanoo Matti Vaskimo.

Puukerrostalot vielä harvinaisia

Rakennusyhtiö Varte rakentaa vielä nykyään kerrostaloja mieluummin betonista kuin puusta. Rakentamisen aikana pitää ottaa asioita enemmän huomioon, jos materiaalina on puu.

- Rakennesuojaukseen pitää kiinnittää huomiota uudella tavalla ja miettiä työn suunnittelua paremmin. Myös rakennesuunnittelupuolelta puuttuu vielä paljon osaamista. Se on keskittynyt muutamiiin toimistoihin, sanoo rakennusyhtiö Varten toimitusjohtaja Heikki Koho.

Työ- ja elinkeinoministeriö ehdottaa muutoksia puurakentamisen koulutukseen ensi viikolla.