1. yle.fi
  2. Uutiset

Isojen ammattiopistojen varjossa käydään selviytymiskisaa

Yllättävän suuri osa ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjistä on yksityisiä.  Näiden joukossa on suuria kuntataustaisia osakeyhtiöitä, mutta myös pieniä  kannatusyhdistyksiä ja säätiöitä. Lähivuosina ammatillista perusopetusta supistetaan tuntuvasti.

Kotimaan uutiset
Kuopion Talouskoulu.
Kuopion Talouskoulu on 120-vuotias kannatusyhdistyksen ylläpitämä oppilaitos.Kaija Kervinen / Yle

Yksityisiä ammatillisen peruskoulutuksen ylläpitäjiä on kaikkiaan 87, lähes kaksi kolmasosaa kaikista. Yksityisissä oppilaitoksissa opiskelee hiukan yli 30 000 nuorta ja aikuista, mikä on viidesosa toisen asteen ammattiopiskelijoista.

Yksityiset oppilaitokset ovat valtaosin pieniä. Niiden tulevaisuuteen vaikuttaa, että valtio pyrkii kokoamaan ammatillista koulutusta alueeltaan ja koulutusaloiltaan laajoihin ammattiopistoihin. Ikäluokkien pienentymisen takia aloituspaikkoja aiotaan vähentää vuoden 2016 loppuun mennessä nettomääräisesti 5800. Säästösyistä pienennetään valtionosuuksien pohjana olevia yksikkökustannuksia .

Ministeriö lupaa suunnitelmat marraskuuksi

Johtaja Mika Tammilehto opetus- ja kulttuuriministeriöstä sanoo, että lainsäädäntö ei erottele ammatillisessa koulutuksessa yksityisiä tai julkisia järjestäjiä. Pienille erikoistuneille yksityisillekin jää tilaa, jos ne ovat toiminnassaan vahvoja, Tammilehto sanoo.

- Me olemme kannustaneet siihen, että järjestäjät etsisivät erilaisia vaihtoehtoja toiminnan vahvistamiseen.

Tammilehdon mukaan yksi vaihtoehto pienille yksityisellä pohjalla toimiville on yhdistyminen toisen koulutuksen järjestäjän kanssa.

- Vähemmän siellä on nyt tapahtunut sitä kehitystä, hän kuitenkin huomauttaa.

Ministeriö julkistaa aluekohtaiset aloituspaikkasuunnitelmat lähiviikkoina, mutta järjestäjäkohtaiset aloituspaikka - ja koulutusalasuunnitelmat vasta marraskuussa. Johtaja Tammilehdon mukaan tulevat vuodet tulevat säästöjen vuoksi olemaan kovia.

- Se tulee kyllä heijastumaan jokaisen toimijan talouteen.

120-vuotias Kuopion Talouskoulu varautuu yhteistyöllä

Kuopion Talouskoulu on yksi kannatusyhdistyksen ylläpitämistä yksityisistä ammattioppilaitoksista. Talouskoulu järjestää puolen vuoden kotitalousopetusta sekä keittiö- ja siivousalan ammattitutkintoon johtavaa koulutusta. Opiskelijoita koulussa on nyt noin 160.

Oppilaitos juhlii syyskuun alussa 120-vuotista taivaltaan. Perinteikkäisiin kotitalousopintoihin osallistuu välivuotta viettäviä tai ilman koulutuspaikkaa jääneitä nuoria, mutta myös jopa eläkeikää lähestyviä henkilöitä sekä maahanmuuttajia.

Kuopiolainen Tiina Hakkarainen opiskelee Talouskoulussa kokiksi. Pohjalle hän kävi 20 opintoviikon kotitalousopetuksen eli vanhan talouskoulun:

- Mun mielestä ihan joka ikisen nuoren, niin naisen kuin miehen, pitäisi käydä se, koska siellä oppii tosi paljon käytännön taitoja siivouksesta ja pyykinpesusta ruoanlaittoon, lisäksi kuluttajaosaamista ja muuta, hän kiittelee.

Rehtori Tuula Parviainen luottaa perinteikkään koulun säilymiseen tulevassakin pudotuspelissä. Tärkeää on, että opetus ja palaute työelämästä ovat hyviä, ja että opiskelijat työllistyvät hyvin. Koulun talous on kunnossa ja tulevaisuutta on ennakoitu.

- Me olemme lisänneet hyvin paljon yhteistyötä tämän alueen yksityisten ammatillisten oppilaitosten kanssa. Meillä on yhteistä henkilöstöä ja me ostamme monenlaisia palveluja puolin ja toisin, luettelee Parviainen varautumiskeinoja.

Lue seuraavaksi