Moni myy asuntonsa nykyään itse

Asuntojen omatoiminen myyminen on lisääntynyt erityisesti suurissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla jo 40 prosenttia asunnoista myydään ilman välittäjää. Moni haluaa välttää suuria välityspalkkioita ja myy asuntoansa internetin välityksellä.

Kotimaa
Netissä olevia asuntoilmoituksia tietokoneen näytöllä.
Jarno Mela / Lehtikuva

Aikaisempaa useampi asunto myydään nykyään ilman kiinteistönvälittäjän apua internetin asuntokauppasivuilla. Erityisesti itse kaupataan suurissa kaupungeissa sijaitsevia pieniä asuntoja.

- Pääkaupunkiseudulla ja suuremmilla paikkakunnilla, joissa on paljon asunto-osakeyhtiöitä, itsemyyminen on lisääntynyt, kertoo Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas.

Hänen mukaansa Suomessa myydään ilman välittäjiä noin 25-30 prosenttia asunnoista, mutta pääkaupunkiseudulla jo 40 prosenttia.

Helppoa ja halpaa myydä itse

Yksi suurimmista syistä omatoimisen asunnonmyynnin lisääntymiseen ovat internetissä toimivat asuntokauppasivustot. Oman asunnon voi laittaa myyntiin reilulla sadalla eurolla. Lisäksi palvelut tarjoavat ilmaiseksi muun muassa ostotarjous- ja kaupantekolomakkeet, oikeudellista puhelinneuvontaa ja mahdollisuuden tehdä esitteen asunnosta.

- Ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita siitä, että miten oman asunnon voi myydä. Lisäksi he kokevat, että on saatavilla hyvin tietoa ja erilaisia välineitä itsemyymisen toteuttamiseksi, Anttila-Kangas sanoo.

Vaikka internetistä on saatavilla paperit ja neuvoja asuntokaupan toteuttamiseksi, moni palkkaa juristin hoitamaan kaupan loppuun saakka. Sekin tulee halvemmaksi kuin välittäjän palkkaaminen.

Aina ei onnistu

Asunnon myymisen helppous houkuttelee kokeilemaan itsemyymistä, mutta usein hinta asetetaan liian korkeaksi.

- Kiinteistönvälittäjät näkevät paljon sitä, että myyjä ei ole kuitenkaan tuntenut markkinoita niin hyvin, että olisi osannut asettaa asunnon hinnan oikeaksi. Sitten sellaiset asunnot päätyvät kiinteistönvälittäjän välittämiksi, Anttila-Kangas kertoo.

Hänen mukaansa voi olla myymiselle haitaksi, että asunto on roikkunut myymättä kauan väärällä hinnalla.

- Sitten potentiaaliset ostajat eivät enää kiinnostu, kun asunto koetaan "vanhaksi" ja hinta vääräksi, Anttila-Kangas sanoo.

Kiinteistönvälittäjäliitto ei koe itsemyymisen lisääntymisen olevan uhka kiinteistönvälittäjille.

- Ammattitaitoisia välittäjiä tarvitaan aina ja kaikille myyjille löytyy tilansa. Suomessa on totuttu siihen, että asunnon voi ja saa myydä myös itse, Anttila-Kangas sanoo.