"Pienistäkin välitysprosenteista tulee pitkä penni"

Helsinkiläinen Sami Kuparinen myy Heikinlaaksossa sijaitsevaa 120 neliöistä asuntoansa internetin asuntovälityssivulla. Kuparinen yrittää myydä perheensä kotia itse samasta syystä kuin moni muukin, välttääkseen suuren välityspalkkion.

Kotimaa
Sami Kuparinen
Sami Kuparisen mukaan asunnon myyminen itse on tehty helpoksi.Yle

Sami Kuparisen ja hänen perheensä koti on kaupan internetissä. Yhä useampi, erityisesti pääkaupunkiseudulla asuva, yrittää myydä itse asuntoansa ilman kiinteistönvälittäjän apua. Internetissä toimivat helpot ja halvat välityspalvelut houkuttelevat myymään itse.

- Pienistäkin välitysprosenteista tulee jo aikamoisia eurosummia. Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat niin korkeita, että meidänkin kokoisesta asunnosta välityspalkkiotarjoukset ovat olleet halvimmillaan vähintään 10 000 euroa ja korkeimmillaan 20 000 euroa. Se on tällaiselle normaalipalkansaajalle aika pitkä penni, kertoo Kuparinen.

Hänen mukaansa asunnon myyminen itse on tehty niin helpoksi, että olisi hulluutta olla kokeilematta ja yrittää säästää suuri määrä rahaa. Kuparinen uskoo, että potentiaalisille asunnon ostajille ei ole enää merkitystä, onko kaupassa mukana välittäjä.

- Jokainen meistä ymmärtää, että se on myyjän ja ostajan välinen kauppa, jossa vastuu myytävästä kohteesta on myyjällä, ei välittäjällä, Kuparinen miettii.

Hän ei ole sulkenut pois mahdollisuutta käyttää välittäjää apuna myymisessä.

- Tietenkin voimme turvautua sopivan välittäjän apuun, jos emme saa itse kotiamme myytyä. Mutta ensin kannattaa yrittää itse, hän pohtii.