Vanhusten ateria-automaatti kokeiluun Loimaalla

Loimaan kaupunki hakee testaajia puhuvalle ateria-automaatille loppuvuoden ajaksi. Käyttäjäänsä puheella opastava, pakastimen ja kiertoilmauunin yhdistelmä on tarkoitettu pääasiassa kotona asuville vanhuksille.

Loimaa
Menumatikin toimitusjohtaja Jukka Penttinen näyttää pakastimesta otetaan ruoka ja laitetaan pakastimen päällä olevaan kiertoilmauuniin.

Laitetta esiteltiin Loimaalla, Heimolinnassa noin viidellekymmenelle kiinnostuneelle. Loimaalainen Antti Anttila katseli laitetta mielenkiinnolla. Vielä hän ei ota sitä kotiinsa, mutta kertoo harkitsevansa asiaa. Esittelyn jälkeen laitteen käyttö näytti Anttilasta helpolta.

- Se sanoo kaikki, mitä tarvii tehdä. Ei tarvitse kuin pureskella. Se puuttuu vielä, ei pureskele tuo kone, Anttila toteaa.

Laite kertoo miehen äänellä muun muassa sen, minkä ruuan käyttäjä on pakastimesta valinnut.

Ateriahyllyjä laitteen pakastimessa on yhteensä kahdeksantoista. Niihin tuodaan uudet ateriat edellisten loputtua tai sovituin aikavälein. Laite kertoo myös, kauanko ruuan valmistus kestää. Pääaterian lämmittäminen kestää puolisen tuntia. Liesi sammuu automaattisesti, ja laite osaa myös lähettää hälytyksen vaikkapa omaisen kännykkään, jos ruokiin ei ole koskettu.

Suomalainen keksintö

Puhuva pakastimen ja kiertoilmauunin yhdistelmä on suomalaisen Menumatikin keksintö. Laitteen isä, Menumatikin toimitusjohtaja Jukka Penttinen kertoo, että idea laitteeseen tuli parikymmentä vuotta sitten.

- Hain yritysideaa ja tapasin Stakesin sekä Helsingin kotihoidon asiantuntijoita, ja he kertoivat, miten suuri tarve on saada kotona-asumista tukevaa palveluteknologiaa iäkkäille. Sellaista, joka tukee heidän itsenäistä elämäänsä ja mahdollistaa kotona asumisen pitempään.

Ruoka-automaatilla on tällä hetkellä tuhat asiakasta. Suurin tilaaja on Helsingin kaupunki, jonka kotihoidon ateriapalveluasiakkaista automaattia käyttää 800 henkilöä.

Vaihtoehto muiden joukossa

Loimaa on ensimmäinen varsinaissuomalainen paikkakunta, jossa laite on tulossa testiin. Loimaan sosiaali-

Ruuan valmistaa Finnairin tytäryhtiö Finncatering. Loimaalla ruokaa maistelleet pitivät sitä ihan hyvänä.
Ruuan valmistaa Finnairin tytäryhtiö Finncatering. Loimaalla ruokaa maistelleet pitivät sitä ihan hyvänä.

ja terveysjohtaja Jaakko Kaunisto kertoo, että tarkoitus on kokeilla, saadaanko tästä laitteesta yksi lisävaihtoehto muiden rinnalle.

- Ei ole tarkoitus korvata nykyisiä järjestelmiä, vaan tuoda rinnalle yksi lisävaihtoehto, ja sitä kautta lisätä ihmisten valinnanvapautta.

Laittetta tarjotaan kokeiltavaksi syyskuun alusta vuoden loppuun.

- Kymmenkunta jos saadaan, niin sillä lähdetään liikkeelle. Tarkoitus on avoimesti hankkia kokemuspohjaista tietoa, toimiiko tämä systeemi ja mitä mieltä siitä ollaan. Palautteen mukaan vedetään johtopäätökset, onko tämä toimiva järjestelmä.

Kokeiluun osallistuville ateria maksaa vähemmän kuin tavallinen, kotiin kuljetettu ateria.

Automaatti korvaa ihmisen?

Laitteen isä, Menumatikin toimitusjohtaja Jukka Penttinen tertoitti Loimaalla pitämässään esittelyssä, että laitetta ei pakkosyötetä kenellekkään ja on tarkoin harkittava, kenelle se sopii.

Laite on saanut aikaan paljon keskustelua paikkakunnilla, joissa sitä on esitelty. Keskustelupalstoilla on muun muassa kirjoitettu, miten tärkeä ihmiskontakti vanhukselle voi päivittäisen ruoka-annoksen tuoja olla.

- Ymmärrän kyllä tämän, se on tämän 20 vuoden ajan tullut eteen monesti. Itse olen sitä mieltä, että jos ihmiskontakti on ruuantuojan varassa, silloin kyse on isommasta ongelmasta. Arvokkaat sosiaaliset kontaktit ovat ymmärtääkseni sukulaisten, ystävien, lapsien tai naapurit kanssa, Penttinen toteaa.

Penttinen toteaa lisäksi, että laite huomaa, jos vanhus ei jostain syystä käytä ruokia, ja viestittää siitä esimerkiksi omaiselle.

Lentokoneruokaa ?

Myös Menumatikin tarjoamasta ruuasta on kirjoitettu keskustelupalstoilla ja lehdissä. Sen valmistaa Finnairin tytäryhtiö Finncatering. Kirjoittajat ovat pohtineet, ruokitaanko ikäihmisiä nyt lentokoneruualla.

- Finncatering tekee lentokoneruuan lisäksi ruokaa muun muassa Stockmannin Herkkuun. Nämä ruuat ovat ihan omanlaisiaan. Tämä on suunniteltu suomalaisille ikääntyneille. Olemme toimineet läheisessä yhteistyössä Helsingin kaupungin ravitsemusterapeutin kanssa. Hän ja Espoon kaupungin ravitsemusterapeutti ovat tarkistaneet, että ruoka täyttää vaatimukset, Penttinen toteaa.

Loimaalla ruokaa maistelleet pitivät sitä ihan hyvänä. Antti Anttila keräsi lautaselleen useampaa annosta, muun muassa kinkkukiusausta ja perunaa.

- Ihan hyvää tämä on, hän arvioi.