1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Löytäjä saanee pitää - kultaharkko lepäsi rannalla

Rehellisyys maan perii, mahtaa ajatella löytötavarasta ilmoittanut nainen. Kukaan ei ole hakenut kultaansa pois neljään kuukauteen.

Ulkomaat

Kultaharkkoon rannalla törmännyt nainen on saamassa pitää 15 000 euron arvoisen löytönsä Australiassa. Rehellinen nainen kiikutti poikkeuksellisen arvotavaran poliisilaitokselle huhtikuussa Uudessa Etelä-Walesissa. Useista julkisista kuulutuksista huolimatta kukaan ei ole ilmoittautunut harkon oikeaksi omistajaksi, kertoo australialaimedia.

Raskas harkko ei ole lehden mukaan voinut ainakaan huuhtoutua rannalle mereltä.

- Kullalla on tietty painonsa, ja lähinnä se vain hautautuisi hiekkaan, kommentoi kultakauppias Roy Cohen sanomalehti Sydney Morning Heraldille.

Tiistaina poliisi teki vielä viimeisen kuulutuksen harkosta ennen kuin se aikoo luovuttaa kullan tarkkasilmäiselle löytäjälle.

- Tarinahan on mukava - 24-vuotias nainen oli rehti ja saa ehkä pitää kultaharkon, joka on melkoisen arvokas, vahvistaa Wyongin poliisin päällikkö Tim Winmill uutistoimisto AAP:lle.

Kummoisia arvauksia jalometallimöhkäleen alkuperästä ei ole heitetty. Australiassa kultaharkot painavat tavallisesti 100, 500 tai 1 000 grammaa, elleivät ole puolen unssin tai yhden unssin harkkoja. Rantalöytö kuitenkin painoi 400 grammaa. Siksi kultakauppias Cohen olettaa, että se olisi ainakin valmistettu ulkomailla.

Harkossa on sarjanumero, mutta siitä ei ole ollut omistajan metsästämisessä apua. Lähinnä se auttoi varmistamaan, että harkko on aitoa kultaa.

Mikäli joku vielä ilmaantuu ja väittää kultaa omakseen, poliisi varoittaa jo valmiiksi, että omistusoikeudesta vaaditaan vedenpitävät todisteet.