1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Poliisiuudistus jakaa Pirkanmaan kansanedustajien kannat

Yle Tampere kysyi Pirkanmaan kansanedustajilta kantaa poliisin hallintorakenneuudistuksesta. Pirkanmaan kansanedustajat antavat uudistusesitykselle niin risuja kuin ruusujakin.

Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Yle kysyi sähköpostitse Pirkanmaan kansanedustajilta kantaa poliisiuudistuksesta. Tähän mennessä vastaukset on saatu kuudelta edustajalta. Pirkanmaalta on eduskunnassa 18 edustajaa.

Pirttilahti: "Kiireellä tehty hutaisu"

Keskustan Arto Pirttilahti tyrmää poliisin uudistusesityksen täysin. Pirttilahden mukaan arjen turvaa murennetaan uudistuksessa kovalla kädellä.

- Pirkanmaalla poliisin voimavarat ovat keskittyneet Tampereelle ja maakuntien reunat näivettyneet. Uhkana on, että Mäntän poliisivankila suljetaan, jolloin viimeisenkin alueella toimivan partion aika kuluu juoppo- ja rikollistaksina Mäntän ja Tampereen välillä.

Esitys liikkuvan poliisin lakkauttamisesta on Pirttilahden mielestä vastoin Kataisen hallituksen ohjelmaa, jossa luvataan panostaa liikenneturvallisuuteen.

- Kiireellä tehty hutaisu, Pirttilahti summaa.

Myös Mikko Alatalo on puoluetoverinsa Pirttilahden kanssa samoilla linjoilla.

- Huono uudistus. Vastustan sitä. Uudistus tulee viemään poliisin kauemmaksi kansalaisista, kun poliisilaitoksia yhdistetään. Aika iso reviiri tulee.

Alatalon mukaan uudistukset vievät Suomea kohti vartiointiliikeyhteiskuntaa.

- Ne, joilla on varaa, pystyvät ostamaan palveluita, sähköaitoja ja kameroita. Tavalliisilla ihmisillä, erityisesti syrjäseudulla, ei ole varaa hankkia näitä palveluita, Alatalo arvioi.

Kokoomusedustajat näyttävät vihreää valoa

Kokoomuksen edustajat ovat myönteisiä uudistukselle.

- Pirkanmaan poliisilaitoksen ja Keski- Suomen poliisilaitoksen yhdistäminen on ihan ok, kun pääpaikka säilyy Tampereella, Arto Satonen sanoo.

Liikkuvan poliisin osalta Satonen haluaa vielä saada lisäselvityksiä ennen kuin voi ottaa kantaa. Satosen reunaehtona on se, että uudistus ei saa johtaa liikennevalvonnan heikkenemiseen.

Poliisiasemaverkon uudistamisessa on oltava Satosen mukaan varovainen.

- Paikallispoliisin asemaa ei saa uhata, koska turvallisuus on pystyttävä takaamaan myös maaseudulla.

Kimmo Sasin mielestä tehokkuutta on syytä lisätä ja poliisipiirien kasvattaminen on lähtökohtaisesti hyvä asia.

- Vaikutukset on kuitenkin huolellisesti arvioitava ennen lopullisia päätöksiä. Jos voidaan osoittaa, että ne parantavat laatua ja tehokkuutta, ehdotus on niiltä osin toteuttamiskelpoinen, Sasi sanoo.

Pauli Kiurun mukaan tärkeää on, että organisaatiomuutoksessa poliisien määrä ei vähene ja  että myös hallinnon sisällä asiantuntemus säilyy.

- Säästö sinällään on hyvä, mikäli kansalaisten turvallisuus ja liikenneturvallisuus säilyvät nykytasolla. Poliisin ammattikoulun muutokset ovat nekin ok, mikäli koulutuksen laatu ei vaarannu ja mikäli uusien poliisien ammattitaitovaatimuksista ei tingitä, Kiuru toteaa.

Karhu pitäisi kiinni Liikkuvasta poliisista

SDP:n Saara Karhu sanoo haluavansa vielä tutustua tarkemmin asiaan.

- Kaiken kaikkiaan kannatan kuitenkin hallinnon keventämistä ja poliisin kenttä- ja perustyöhön panostamista.

Saara Karhu ei näe Liikkuvan poliisin lakkauttamista järkevänä eikä toivottavana.

- Liikenteen valvontaa tarvitaan ja Liiikkuva poliisi on siinä asiantunteva ja arvostettu taho, jonka toiminta saa toivon mukaan eduskunnasta jatkomandaatin, Karhu sanoo.