Myöhäinen äänenmurros ennustaa alhaisempaa painoa aikuisena

Tutkimuksen mukaan varhainen seksuaalinen kypsyminen liittyy nopeampaan painon ja pituuden kehitykseen lapsuudessa ja suurempaan painoindeksiin aikuisena.

terveys

Äänenmurros alkaa keskimäärin 14-vuotiaana, mutta poikien ei kannata huolestua, jos äänenmurros antaa odottaa itseään. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan tämä saattaa ennakoida alhaisempaa painoa aikuisiällä ja mahdollisesti pienempää riskiä sairastua moniin ylipainoon liittyviin sairauksiin.

Tulosten perusteella näiden poikien painoindeksi on keskimäärin alhaisempi jo kaksivuotiaana, mutta sama havaitaan vielä kuusikymppisenä. Lisäksi heidän kehossaan on kuusikymppisenä vähemmän rasvaa ja heidän vyötärönsä on kapeampi kuin poikien, joiden äänenmurros on jo ohi tai meneillään 14-vuotiaana.

Havainnot vahvistavat varhaisen seksuaalisen kypsymisen liittyvän nopeampaan painon ja pituuden kehitykseen lapsuudessa ja suurempaan painoindeksiin aikuisena. Aiemmissa tutkimuksissa varhainen murrosikä on yhdistetty muun muassa korkeampaan verenpaineeseen aikuisena, joten havainnoilla voi olla merkitystä sydänsairauksien ja muiden korkeaan verenpaineeseen liittyvien sairauksien ymmärtämisessä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin pitkää brittitutkimusta, jossa kahtatuhatta vuonna 1946 syntynyttä miestä on seurattu syntymästä saakka. Miesten kasvua on kartoitettu koko heidän lapsuutensa ja aikuisikänsä. Murrosiän alkua ja äänenmurrosta selvitettiin osallistujien ollessa 14-vuotiaita.

Tulokset julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim