1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiellettyä jätettä nakataan vastuutta kotiuuniin

Kotiuuni ei kestä muovin polttamisesta erittyviä syövyttäviä suolahappoja. Lisäksi ilmaan erittyy myrkyllisiä dioksiineja, savua ja hajuja, joita kotitakka tai -uuni ei suodata.

Kotimaan uutiset
Klapit roihuavat tulisijassa
Kunnon roihut voivat olla työn takana tänä talvena.Lassi Lähteenmäki / Yle

Jätteiden polttaminen kodin tulipesissä on edelleen tavallista Meri-Lapissa.

- Saan vuosittain runsaasti soittoja kuntalaisilta, jotka valittavat jätteiden ja erityisesti muovin kotipolton aiheuttamista savu- ja hajuhaitoista, kertoo Tornion, Keminmaan ja Tervolan ympäristöpalvelujen ympäristötarkastaja Minna Karhunen.

Karhunen muistuttaa, että muovin polttaminen kotiuuneissa ja avopolttona on kielletty, koska kotioloissa ei saavuteta muovin täydelliseen palamiseen tarvittavia olosuhteita.

Makkarapaketti sekajätteisiin

Karhusen mukaan esimerkiksi joissakin makkarapaketeissa saattaa olla liekkimerkki. Tämä saattaa antaa sellaisen kuvan, että paketin voi huoletta polttaa myös kotiolosuhteissa. Niin ei saisi kuitenkaan tehdä.

ympäristöpalvelujen ympäristötarkastaja Minna Karhunen
Ympäristötarkastaja Minna Karhunen kehottaa laittamaan muovijätteet sekäjäteastiaan.Jari Vesa / Yle Perämeri

- Tuotteen pitää palaa 800 asteessa. Nuotiossa tai takassa lämpötila tuskin on joka puolella tuon verran, jolloin myrkkykaasuja pääsee muodostumaan. Tuskin haluat itse hengitellä niitä keuhkoihisi, toteaa Karhunen.

Muovin poltossa syntyy haitallisia päästöjä ja nokea enemmän kuin puun poltossa. Lisäksi palaessaan muovit vahingoittavat uunia.

Muovijäte tulee laittaa sekajäteastiaan ja käsitellyn puujätteen sekä puutarhajätteen voi toimittaa veloituksetta jätekeskus Jäkälään tai ekoasemille.

Monelta puuttuu jätteenkuljetussopimus

Karhusen mukaan moni kotitalous polttaa omaehtoisesti jätettä enemmänkin kuin vain makkarapaketin kesässä.

Perämeren jätelautakunnan arvion mukaan Torniossa, Tervolassa ja Keminmaalla on lähes 3000 kotitaloutta, jotka eivät ole tehneet sopimusta jätteenkuljetuksesta minkään yhtiön kanssa.

Torniossa, Tervolassa ja Keminmaalla on lähes 3000 kotitaloutta, jotka eivät ole tehneet sopimusta jätteenkuljetuksesta.

Esimerkiksi keminmaalaisista kotitalouksista kolmannes ei huolehdi jätteistään lain mukaisella tavalla ja tervolalaisista neljännes. Torniolaisista talouksista 1600 puuttuu sopimus jätteenkuljetuksesta, arvioi Perämeren Jätelautakunta.

Kyseiset kunnat eivät ole kannattaneet jätekuljetusten kunnallista kilpailutusta. Kunnat pelkäävät muun muassa yhden suuren jäteyhtiön kaventavan asukkaiden mahdollisuuksia valita pienemmistä toimijoista.

Jätelautakunnan mukaan kilpailuttamisen avullla jätteenkuljetukseen liittymättömien kiinteistöjen valvonta olisi kuitenkin helpompaa.

Vapaus valita painoi Tornion jätepäätöksessä

Keminmaa ei hyväksy jätekuljetusten kunnallista kilpailutusta

Tervola ei kannata jätekuljetusten kunnallista kilpailutusta

Lue seuraavaksi