1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. WTO

Venäjän WTO-jäsenyys tuo lisää rekkoja Vaalimaalle

Vaalimaan tullin päällikkö uskoo, että tavaraliikenne Venäjälle lisääntyy tulevaisuudessa. Suomalainen matkailija ei muutoksia huomaa.

WTO
rekkajono
Jani Aarnio / Yle

Lähes 20 vuoden neuvottelujen jälkeen Venäjästä on tullut Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen.

Vaalimaan raja-asemalla liikenne voi vilkastua kauppajärjestön jäsenyyden myötä, uskoo tullin päällikkö Mika Poutiainen.

- Kun WTO-jäsenyys avaa Venäjän sisämarkkinoita, niin uskon, että raskas tavaraliikenne Venäjän suuntaan lisääntyy ainakin pitkällä aikavälillä.

Tärkeimpänä vaikutuksena Poutiainen pitää sitä, että eri maiden tulleilla on yhteisesti sovitut pelisäännöt. Paperisotaan jäsenyys ei kuitenkaan vaikuta.

Uskon, että raskas tavaraliikenne Venäjän suuntaan lisääntyy ainakin pitkällä aikavälillä.

Mika Poutiainen

- Käsitykseni mukaan WTO-jäsenyys ei muuta tullin sisäisiä prosesseja.

Vaalimaan tullin päällikkö Mika Poutiainen uskoo, että Kaakkois-Suomen yritykset voivat hyötyä Venäjän WTO-jäsenyydestä.

- Varmaan aktiivisuutta paikallisilta yrityksiltä toivottaisiin.

Suomalainen matkailija tuskin huomaa mitään muutoksia, joita Venäjän WTO-jäsenyys aiheuttaa. Sen sijaan venäläiset matkailijat voivat kuljettaa mukanaan entistä enemmän tavaraa Suomesta.

- Jos tullitaso laskee entisestään maahantuotavan tavaran osalta, voi venäläisten matkustajien mukanaan viemien tavaroiden määrät lisääntyä, Mika Poutiainen sanoo.

Poutiaisen mukaan liikenne on ollut Vaalimaalla kesällä todella vilkasta. Heinäkuussa matkustajia kulki päivittäin yli 10 000.

Lue seuraavaksi