Teuvo Tulio teki naisesta hullun

Elokuvaohjaaja Teuvo Tulio uudisti kotimaisen elokuvan naiskuvan, sanoo kirjailija Sirpa Kähkönen. Rohkea ohjaaja käsitteli elokuvissaan aiheita, jotka vielä 70 vuotta myöhemmin ovat tabuja. Ohjaajan syntymästä tulee torstaina kuluneeksi sata vuotta.

kulttuuri
Regina Linnanheimo majakanvartijan Riitta-tyttärenä Teuvo Tulion elokuvassa Rakkauden risti.
Regina Linnanheimo majakanvartijan Riitta-tyttärenä Teuvo Tulion elokuvassa Rakkauden risti.Yle

Kiltteihin tyttöihin tottunut suomalainen elokuvayleisö sai 1940-luvulla sätkyn. Elokuvaohjaaja Teuvo Tulion filmeissä nainen oli intohimon, hulluuden, pelkojen ja omistushalun riivaama.

- Tulio rohkeni näyttää asioita, jotka eivät olleet tuon ajan suomalaisessa elokuvassa sovinnaisia. Nainen oli yleensä harras ja kiltti, ja negatiivisissakin asioissa korkeintaan uhri, sanoo kirjailija Sirpa Kähkönen, joka on ystäväpiiristään koostuvan Teuvo Tulio -seuran johtohahmo.

Elokuvaohjaaja naisten maailmassa

Monet naisten tunteita elokuvissaan käsittelevät miesohjaajat leimataan yhä vieläkin naisvihaajiksi. Kähkönen vakuuttaa, että ainakaan Tulion kohdalla väite ei pidä paikkaansa.

- Tulion elokuvissa on vahva vapauttava sävy. Ne vapauttavat naisen aggression ja sen jopa hulluuteen asti ulottuvan vimman, mistä on vaikea puhua vielä nykyäänkin.

Teuvo Tulion elokuviin intohimoisesti suhtautuva kirjailija uskoo miesohjaajan uskaltautuneen syvälle naisten maailmaan äitinsä, balettitanssija Helena Garschinin takia.

- Tuliolla oli hyvin poikkeuksellinen ja epäsovinnainen äiti. Olen ajatellut, että sitä käsittelemällä hän on päässyt syvälle naisen mieleen ja rohjennut näyttää epäsovinnaisia asioita, Kähkönen pohtii.

Yhteistyötä ja elämänkumppanuutta

Tulion melodraamat eivät olisi yhtä voimakkaita ilman näyttelijä Regina Linnanheimoa. Väkevä naisroolien tulkitsija oli ohjaajan elämänkumppani ja myös kirjoitti osan Tulion elokuvista.

- Linnanheimolla oli uskallusta paljastaa naisen epäsuotavat ja pelättävät tunteet. Tuliolla puolestaan on ollut rohkeutta päästää elämänkumppaninsa sekä käsikirjoittajaksi että keskeiseksi näyttelijäkseen.

Teuvo Tulio ohjasi viimeisen elokuvansa _Sensuelan _vuonna 1973. Sen jälkeen hän erakoitui ja vietti vuosia katkerana saamastaan palautteesta.

Tulion elokuvat löydettiin uudestaan parikymmentä vuotta sitten erityisesti ohjaaja Aki Kaurismäen ansiosta.

- Meille tuli uusi elokuvantekijöiden sukupolvi, joka oli lapsena nähnyt niitä televisiosta ja muistivat niiden vahvat ja väkevät kuvat. Alettiin ymmärtää enemmän pelkistetyn ja elokuvallisen ilmaisun päälle, Kähkönen päättää.