1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsi, Liettua ja nyt Viro - nallekriisi leviää maasta toiseen

Eipä arvannut ruotsalaiskolmikko, moneenko maahan sen aiheuttama diplomaattinen kriisi leviäisi. Kaikki alkoi Valko-Venäjälle taivaalta pudotetuista pehmonalleista.

Ulkomaat

Liettualainen poliitikko on pahoitellut virolaisten syyttämistä niin sanotusta nallekriisistä. Heinäkuussa Valko-Venäjälle lentokoneesta pudotetut pehmonallet ovat aiheuttaneet sormen sohimista Ruotsiin, Liettuaan ja jo Viroonkin.

Valko-Venäjä karkotti Ruotsin suurlähettilään ja kaikki ruotsalaisdiplomaatit, kun kolme ruotsalaisaktivistia lensi pienkoneen Minskin tuntumaan ja pudotti ihmisoikeusviesteillä varustettuja nallekarhuja. Vastatoimena Ruotsi karkotti valkovenäläisiä diplomaatteja.

Rajaloukkaukseen johtanut pehmolelulasti nousi matkaan Liettuasta. Tämä teki Liettuasta kiistan osapuolen.

Polemiikki laajeni entisestään, kun liettualaispoliitikko erehtyi radiohaastattelussa syyttämään nalle-lennosta virolaisia. Liettuan parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja oli viime viikolla sanonut, että lennonvalvontaa tehtiin tapahtumahetkellä virolaisjohdolla. Baltian mailla on yhteinen ilmavalvonta Liettuassa.

- Mitä olisimme voineet tehdä? Emme voi mitään virolaisille viranomaisille, puheenjohtaja Arvydas Anusauskas sanoi radiossa.

Keskiviikkona Anusauskas antoi lausunnostaan julkisen anteeksipyynnön.

Nallekarhulento oli vastalause Valko-Venäjän puutteellisille ihmisoikeuksille. EU on pitkään arvostellut presidentti Aljaksandr Lukashenkan politiikkaa ja asettanut hänet sekä muita Valko-Venäjän johtoon kuuluvia matkustuskieltoon. Vuodesta 1994 valtaa pitänyt Lukashenka on sietänyt niukasti mielenosoituksia ja säännönmukaisesti pidätyttänyt opposition edustajia.

Lähteet: BNS

Lue seuraavaksi