Harvinainen täplärapu esillä Kotkassa

Siniharmaa täplärapu tarttui leppävirtalaisen Seppo Heinosen mertaan. Alluksi nimetty täplärapu on esillä Kotkan Maretariumissa.

Kuva: Sari Saukkonen / Maretarium

Vaalea siniharmaa täplärapu oli jäänyt leppävirtalaisen Seppo Heinosen mertaan, josta rapu saatiin näytille Maretariumiin.

Normaalisti täplärapu on väriltään ruskea. Täpläravun erottaa jokiravusta parhaiten saksien hankaimessa olevasta vaaleasta täplästä.

Jokiravulla erilaisia värimuunnoksia on tavattu sinertävän ruskeista mustiin, sinisiin ja punaisiin ja jopa valkoisiin yksilöihin, mutta täpläravulla värimuunnokset ovat harvinaisia.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen rapututkija Esa Erkamo ei muista nähneensä 30-vuotisella rapututkimusurallaan yhtä vaaleaa täplärapua. Hän on nähnyt täplärapuja uransa aikana kymmeniätuhansia.

Alluksi nimetty täplärapu on sijoitettu Maretariumissa erilliseen akvaarioaltaaseen. Allu ei ole muiden rapujen seassa, koska ravut syövät toisiaan varsinkin kesäaikana, jolloin ne vaihtavat kuortaan. Silloin ravut taistelevat keskenään ja toisinaan joku jää toisen saaliiksi.