1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. peltopyy

Liperiläistipu kelpaa niin pääministerille kuin kenraalin koiralle

Suomen tiettävästi ainoita ravintolapöytiin tuotettavia kotimaisia peltopyitä kasvatetaan Ristin kylällä Liperissä. Häkkikasvatettu pyy höyryää muun muassa pääministeri Kataisen lounaskekkereiden pöydillä.

peltopyy
Peltopyy
Yle / Lasse Laitinen

Riistalintukasvattaja Juha Asikaisen 15 vuotta sitten alkanut peltopyy- ja fasaanikasvatus on alkanut kantaa hedelmää viime vuosina.

Asikaisen tilan häkeistä lähtee vuosittain eri puolelle Suomea noin 2 000 lintua. Suurin osa linnuista on peltopyitä, joita viedään lähinnä pääkaupunkiseudun riistalintua tarjoileviin ravintoloihin.

Ristin kylän peltopyytä on tarjolla myös pääministeri Jyrki Kataisen edustustilaisuuksissa.

- Sinnekin sitä menee ja siellä sitä on ruokalistalla tarjolla, Asikainen tietää.

Se on tätä nykyistä maisemanhoitobuumia kun sen pitää olla niin avaraa. Ei sinne pyylle puskia jää.

Juha Asikainen

Peltopyy on riistalintu, jonka arvioidaan saapuneen Suomeen Karjalan kannaksen kautta 1700-luvun aikana. 1800-luvun lopulta lähtien lintua on myös istutettu.

Lintu oli erittäin tuttu näky myös itäsuomalaisilla pelloilla aina 1970-luvun lopulle saakka, kunnes maatalouden murros muutti eläimen elinolosuhteet.

- 1960-luku oli vuosikymmen, jolloin muutos alkoi. Silloin sadonkorjuumenetelmät muuttuivat ja puimakoneet poistuivat puimureiden tieltä. Silloin ladoilla ei ollut enää niinkään käyttöä. Tämä taas hävitti pyyn talviravintomahdollisuuden, sillä lintu söi ruokansa juuri ladoista, Asikainen selittää.

Osaltaan pyyn radikaaliin vähenemiseen vaikutti myös pellon yhä tarkempi puintijälki.

- Se on tätä nykyistä maisemanhoitobuumia kun sen pitää olla niin avaraa. Ei sinne pyylle puskia jää, Asikainen harmittelee.

Viimeisimmät fasaanit kenraali Gustav Hägglundin koiralle

Vielä pari vuosikymmentä sitten Asikaisen tilalla kasvatettiin turkiseläimiä, mutta elinkeino loppui 1990-luvun laman mukana.

Sittemmin kuvaan astuivat peltopyiden lisäksi myös fasaanit, joita kasvatetaan muun muassa riistakoirien harjoituskäyttöön. Näitä eläimiä ei nähdä kuitenkaan ravintolapöydässä vaan muun muassa kartanoiden pihoilla.

Juha Asikainen
Juha Asikainen kurkkaa pyypoikasten häkkiin.Yle

- Tässä pari viikkoa sitten vietiin yhteen kartanoon fasaaneja, niin kartanon isäntä sanoi, että voisi tuoda muutaman isommankin, koska Gustav Hägglund kouluttaa parhaillaan pystykorvaa, Asikainen kertoo.

Fasaani käy koiralle hyvästä harjoituksesta kanalintujahtiin.

- Fasaanit lasketaan ensin luontoon ja sen jälkeen päästetään pystykorvat vapaaksi. Kun koira lähestyy, niin fasaanit nousevat puuhun istumaan. Nuori pystykorvahan haukkuu sitä hyvin ja sillähän voi tehdä vaikka pudotuksenkin, niin saa koiran koulutettua tyylipuhtaasti. Näin saaliinkin saa alas ja koira ymmärtää mitä tehdä, Asikainen selventää.

Mielenkiintoista Ristin kylällä sijaitsevassa tilassa on sekin, että se on merkitty virallisiin papereihin viljatilaksi. Suomen ja Euroopan Unionin lainsäädäntö ei näet tunnusta riistalintuja tilojen pääelinkeinoksi.

Tämän vuoksi Asikaisen luomutilan maataloustuetkin on varsin pienet.

- Se vain on näin. EU-tukia saadaan seitsemän hehtaarin alalta 2000-3000 euroa vuodessa ja kaikki sato käytetään maatilan linnuille. Ei tämä homma työallergisille sovellu, sillä linnut kaipaavat huolenpitoa useasti päivässä, eikä niitä voi yksin jättää, Asikainen naurahtaa.

Lue seuraavaksi